НОВИНИ

Тръмп неочаквано смекчи тона към китайския президент Си Дзипин

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп изненадващо обсипа с похвали китайския президент Си Дзинпин , когото досега критикуваше остро за търговската му политика спрямо Америка и за севернокорейската ядрена програма. Двамата лидери се срещнаха в Пекин. Там бяха подписани търговски сделки за четвърт трилион долара.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:40, 09.11.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

21 оръдейни салюта и гордо веещ се американски флаг пред Двореца на китайския народ - това беше част от серията от пищни прояви, с които Си Дзинпин демонстрира на Доналд Тръмп гостоприемството си. А американският президент рязко смени агресивния си тон за атомните бомби и ракетите на Северна Корея. След като досега обвиняваше Си, че не използва влиянието си върху Пхенян, днес Тръмп подходи доста по-меко.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Китай може да реши този проблем лесно и бързо. И аз призовавам и се надявам вашия страхотен президент да работи много усилено за това. Знам със сигурност нещо за него - ако работи усилено, нещата се случват.

От коментара на Си Дзинпин не стана ясно дали е постигнат някакъв напредък по въпроса.

Си Дзинпин, президент на Китай: Потвърдихме, че сме твърдо решени да решим ядрения проблем на Корейския полуостров. И двете страни ще продължим стриктно да прилагаме резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.
;

Тръмп изостави и нападките си към Пекин, че краде работни места от американците.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Китай не е виновен. В края на краищата кой може да обвинява някоя страна, че може да се възползва от друга страна в полза на гражданите си!

Вина за търговския дефицит на САЩ от 350 милиарда долара в търговския стокообмен с Китай, според Доналд Тръмп, носят предшествениците му в Белия дом. А Си отвърна, че Пекин ще отваря пазара си все повече и повече, съгласно повелите от конгреса на китайските комунисти миналия месец. Но дори американският държавен секретар Рекс Тилърсън призна, че обявените днес търговски споразумения за 250 милиарда долара или не са нови, или са само необвъзрващи меморандуми за разбирателство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба на екзотични животни в Пловдив
Изложба на екзотични животни в Пловдив
Стотици вярващи пристигат за празника на Свети Мина в Кюстендил
Стотици вярващи пристигат за празника на Свети Мина в Кюстендил