НОВИНИ

Тръмп обеща до 90 дни доклад за това имало ли е руски хакерски атаки за изборите

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп обеща до 90 дни да представи доклад по обвиненията за руска хакерска атака по време на кампанията за президентските избори. Американските разузнавателни агенции обвиниха Русия, че се е намесила в изборния процес, а в медиите се появи доклад, в който се твърди, че Москва разполага с компромат срещу Тръмп. Скандалът задълбочи противопоставянето между новоизбрания президент и разузнавателните служби в Съединените щати.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:44, 13.01.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

В Туитър Доналд Тръмп продължава почти ежечасно да публикува изказвания, заклеймяващи твърденията за компромати и връзки с Русия. Новината за доклада, който ще представи след 90 дни също дойде от Туитър, а днес в постовете си Тръмп определи твърденията "измислени факти от безобразни политически агенти". В Москва все повече политици реагират с присмех на твърденията, че Тръмп е изцяло зависимо от милостта на Владимир Путин.

Леонид Слуцкий - председател на Комисията по външна политика към Държавната дума: "Ако имаше и най-малкото доказателство вече щеше да е публикувано във всички медии в Съединените щати. Отиващата си администрация на Обама се опитва да направи всичко по силите си да маргинализира Русия преди да си тръгне."

В Русия са изумени от политическите битки, които се водят в Съединените щати след изборите, но всеобщото мнение е, че те ще имат сериозни последствия за Доналд Тръмп и че това е само първата от серия от фалшиви новини за новия президент.

Фьодор Лукянов - главен редактор на сп. "Русия в глобалната политика": "Битките все още продължават, тяхната цел може би не е да отстранят новоизбрания президент, макар че по мое мнение вариантът за импийчмънт се обмисля сериозно и такъв опит ще бъде направен. Но най-малкото се опитват да направят животът и работата на Тръмп максимално трудни. В Русия тази ситуация е считана за доказателство за много сериозна политическа криза в Съединените щати."

В основата на скандала е досие от 35 страници, изготвено първоначално по поръчка на опоненти на Тръмп в Републиканската партия. Информацията е събрана от бившия британски разузнавач Кристофър Стийл, който в момента се укрива. Автентичността на доклада не е доказана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Годината на развръзките. Бойко Борисов в „Панорама“
Годината на развръзките. Бойко Борисов в „Панорама“
Прага не се подготвя да въведе еврото
Прага не се подготвя да въведе еврото