Президентът на САЩ Доналд Тръмп допусна, че е възможно Саудитска Арабия да е отговорна за изчезването на журналиста Джамал Хашоги и каза, че ако това се окаже така, страната му ще наложи сурово наказание на кралството. В същото време Тръмп потвърди, че изключва възможността за ограничаване на оръжейните продажби, предадоха Франс прес и Ройтерс.

© БТА

„Засега саудитците отричат да са замесени и го отричат енергично. Би ли могло да са те? Да“, каза Тръмп в записано в четвъртък и излъчено днес интервю за CBS. „Ако действително се окаже, че Саудитска Арабия е отговорна, ще има сурово наказание“, добави той.

Тръмп заяви, че случаят е особено важен, "защото този човек е бил журналист".

 Рияд отрича обвиненията за убийството на журналиста Джамал Кашоги

Рияд отрича обвиненията за убийството на журналиста Джамал Кашоги

В серия публикации в Тиутър саудитският министър на вътрешните работи принц Абдул Азиз бин Сауд определи като "неправилни" медийните обвинения срещу Р...

Но на въпрос за обмисляните варианти за реакция президентът на САЩ повтори позицията си, че не подкрепя идеята за ограничаване на продажбите на оръжие на Саудитска Арабия и не е склонен да отмени сключената сделка за продажба на оръжие за 110 милиарда долара на Саудитска Арабия.

"Ще ви дам пример - те поръчват военно оборудване. Всички по света искаха да получат тази поръчка. Искаше я Русия, искаше я Китай, искахме я ние. Ние я получихме, и то изцяло. Ще ви кажа какво не искам да направя. Не искам да навредя на заетостта в „Боинг“, „Локхийд“, „Рейтиън“. Не искам да загубя такава поръчка. Има и други начини за наказание", заяви Тръмп.

Мистерия около изчезването на саудитски журналист в Турция

Мистерия около изчезването на саудитски журналист в Турция

Мистериозното изчезване в Истанбул на известния саудитски журналист Джамал Хашоги предизвика политическо напрежение между Съединените щати, Турция и С...