НОВИНИ

Тръмп обеща ответен отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия

Американският президент обеща ответен отговор на предполагаемата химическа атака в сирийския анклав Източна Гута. По данни на бунтовниците при нападението са загинали между 70 - 150 цивилни, сред които и деца. Тръмп заяви, че ще обяви решението си съвсем скоро.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:07, 10.04.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Кадрите, които скараха световните лидери и изправиха Вашингтон и Москва пред нова конфронтация. Американският президент е категоричен, че трябва да се действа срещу режима на сирийския президент Асад.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Не можем да допуснем жестокостите, на които сме свидетели. Това е ужасяващо и не можем да допуснем подобно нещо да се случва в нашия свят. Особено, когато имаме възможност, когато Съединените щати имат силата да спрат това.

На заседанието на Съвета за национална сигурност Тръмп заяви, че ще обяви решението си съвсем скоро - до 48 часа или дори до 24 часа.

Като провокация - така пък руският постоянен представител в ООН определи твърденията за предполагаема химическа атака. Той подчерта, че засега няма никакви доказателства подобно нападение да се е случило.

Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН: Призовавеме западните политици да укротят реториката си и сериозно да се замислят над възможните последици, и да прекратят безразъсдните действия, които застрашават глобалната сигурност.

Американски медии съобщават, че Вашингтон вече обмисля многонационален военен отговор за действие срещу режима на Асад. Тръм е обсъдил по телефона предполагаемата химическа атака с френския президент.

През февруари френският президент Еманюел Макрон предупреди, че Франция ще нанесе удар по Сирия, ако наруши договорите за забрана на химическите оръжия. Според експерти, освен Париж, евентуална американска военна операция в Сирия може да бъде подкрепена от Великобритания и от съюзници на Съединените щати в Близкия изток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
35 000 българи са засегнати от скандала с Фейсбук
35 000 българи са засегнати от скандала с "Фейсбук"
Накити с българска шевица изработва Стефка Михайлова от Кюстендил
Накити с българска шевица изработва Стефка Михайлова от Кюстендил