НОВИНИ

Тръмп обмисля да премахне автоматичното гражданство за родените в САЩ деца

Американският президент Доналд Тръмп иска да премахне конституционното право на гражданство за родени в САЩ деца на родители, които не са американски граждани, и на имигранти, пристигнали незаконно в страната.

bnt avatar logo
от БТА
15:52, 30.10.2018
Чете се за: 00:24 мин.
По света
тръмп обмисля премахне автоматичното гражданство родените сащ деца

Тръмп направи изказването по телевизия HBO в момент, когато се появяват нови настоявания за твърда имиграционна политика преди изборите в САЩ следващата седмица. Той смята, че съсредоточаването върху имиграцията ще активизира неговите поддръжници и ще помогне на републиканците да запазят мнозинството си в Конгреса.

Премахването на гражданството по рождение би предизвикало съдебна битка заради едностранната възможност на президента да промени конституционна поправка. 14-тата поправка на американската конституция гарантира това право на децата, родени в САЩ. Попитан за законността на подобен указ, Тръмп заяви: "Казват, че мога да го направя просто с изпълнителна заповед".

По думите му, адвокатите на Белия дом разглеждат неговото предложение. Не е ясно колко бързо би могъл да предприеме действия за издаване на указ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роналдо е най-следваната личност в Инстаграм
Роналдо е най-следваната личност в Инстаграм
Повдигнаха обвинения на шефа на Агенцията за българите в чужбина
Повдигнаха обвинения на шефа на Агенцията за българите в чужбина