Виновници за изтичането на поверителна информация от Белия дом в медиите са хора на 44-я президент на САЩ Барак Обама, запазили постовете си в правителството след смяната на администрацията. Това заяви пред телевизия "Фокс нюз" държавният глава Доналд Тръмп, цитиран в акаунта на канала в Туитър.

"Той (Обама) имаше добро отношение лично към мен, но хората му далеч не са толкова приятни. Пример за това са изтичанията (на поверителна информация от Белия дом), понякога този пример става още по-ярък", каза президентът на САЩ. "При все че той самият (Обама) е доста приятен човек, зад кулисите стават крайно неприятни неща. Жалко", подчерта още Тръмп.

Според доклад на комисията за национална сигурност към Сената на САЩ от встъпването в длъжност на Тръмп на 20 януари до 25 май - общо за 126 дни, от централни правителствени агенции 125 пъти е изтичала важна информация. Става дума за секретни данни, чието разгласяване може да се отрази на националната сигурност според стандартите, изброени в указ на Барак Обама от 2009 г. Такива изтичания "потенциално представляват нарушение на федерален закон, което се наказва със затвор", се отбелязва в документа.