Американският президент Доналд Тръмп обвърза търговските преговори с Китай с разрешаването на кризата в Хонконг. Напрежението в автономния район остава.

Китай иска да постигне търговско споразумение със Съединените щати, но първо трябва да се отнесе хуманно с Хонконг. Това написа Доналд Тръмп в Туитър. Така американският президент негласно обвърза преговорите с Пекин с мирния изход на протестите в автономния град.

Посланието му беше изтълкувано и като предложение за среща на високо равнище между Съединените щати и Китай за обсъждането на тези въпроси.

Доналд Тръмп е силно критикуван в страната си заради проточилите се търговски преговори с китайците.

Междувременно говорител на Държавния департамент във Вашингтон изрази загриженост от струпването на китайски полувоенни части край границата с Хонконг. Униформените се намират на стадион в град Шънчжън, недалеч от автономната територия, но засега не е ясна причината за присъствието им там.

Хонконг преживява най-сериозната си криза, след като законопроект, предвиждащ разрешаване на екстрадициите в Китай, предизвика масови протести, които продължават вече два месеца.