Американският президент Доналд Тръмп с първи коментари за поисканата оставка на съветника му по национална сигурност Джон Болтън. Според президента Тръмп, Болтън е имал твърде остър, войнолюбски, но и изцяло грешен подход в преговорите на САЩ с Иран, Северна Корея и Афганистан.

В изявление пред журналисти в Белия дом, американския държавен глава акцентира върху предложенията и изявленията на Болтън през последните месеци. Президентът Тръмп определи действията на бившия съветник като огромни грешки и дори продукт на глупост.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: От момента, в който Болтън спомена за "Либийския модел" това се превърна в тотална катастрофа. Вижте какво стана с Кадафи и той използва този подход, за споразумение със Северна Корея?! Не виня Ким Чен Ун за неговия отговор. Не става въпрос за политическа жилавост и смелост, а за политическа глупост.

Според американската телевизия СиЕнЕн "последната капка" за оставката е била разгорещен спор между Болтън и президента Тръмп предишната вечер, по време на който Болтън е бил строго против талибанските лидери да стъпят на американска почва.

По думите на президента Тръмп, в момента се обмислят пет "висококвалифирани" кандидатури за овакантения пост на Болтън. А новият съветник ще бъде назначен следващата седмица.

Президентът Тръмп уволни съветника си Болтън по "Туитър"

Президентът Тръмп уволни съветника си Болтън по "Туитър"

Москва обяви, че няма "никакви очаквания" след уволнението на американския съветник по националната сигурност. Джон Болтън беше освободен снощи с поре...