НОВИНИ

Доналд Тръмп обяви, че е започнала военна операция срещу Сирия

Президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ, съвместно с Великобритания и Франция, са започнали военна операция срещу Сирия в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака в град Дума на 7 април

bnt avatar logo
от БТА
06:26, 14.04.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

"Започнала е съвместна операция заедно с Великобритания и Франция, благодарим и на двете страни", каза Тръмп в изявление от Белия дом. Той обеща, че операцията ще продължи "колкото е необходимо" и докато Сирия не престане да използва химически оръжия.

Силни експлозии са чути в сирийската столица Дамаск, а от източната част на града се издигат гъсти стълбове дим. Тръмп заяви, че се нанасят прецизни удари по "обекти от програмата за производство на химически оръжия на сирийския диктатор Башар Асад".

Доналд Тръмп заяви, че съдбата на режима в Дамаск е в ръцете на сирийците и предупреди Иран и Русия заради връзките им със Сирия. "Каква е тази нация, която би искала да бъде свързвана с масовото убийство на невинни мъже, жени и деца?", запита той. САЩ, Франция и Великобритания се бият "срещу варварството", заяви Тръмп, който окачестви като "чудовищни" химическите атаки на Асад. Той каза, че на 7 април в Дума сирийският президент Башар Асад е използвал химически оръжия и това е "значителна ескалация в употребата на химически оръжия от този много ужасен режим".

Тръмп заяви, че ударите по Сирия са пряк резултат от неуспеха на Русия да спре употребата на химически оръжия от Сирия и добави, че Русия трябва да реши "дали да продължи по този мрачен път или да се присъедини към цивилизованите нации".

Тръмп увери, че САЩ не се стремят към "безкрайно присъствие" в Сирия и ще обмислят изтегляне на войските си, щом групировката "Ислямска държава" бъде разгромена, предаде Асошиейтед прес.

САЩ разчитат на подобряване на отношенията си с Русия и Иран, но приемат, че това може да не стане, заяви Тръмп, цитиран от ТАСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Пентагона: Ударите срещу Сирия приключиха
От Пентагона: Ударите срещу Сирия приключиха
Двама бяха задържани в Лондон по подозрение, че подготвят атентат
Двама бяха задържани в Лондон по подозрение, че подготвят атентат