НОВИНИ

Тръмп обяви, че „всичко е готово“ за срещата му с Ким Чен-ун

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви днес, че "всичко е готово" за срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, планирана на 12 юни в Сингапур, предадоха световните агенции.

тръмп обяви всичко готово срещата ким чен
bnt avatar logo
от БНТ
21:49, 07.06.2018
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Срещата с Ким ще е много повече от една снимка, увери Тръмп пред журналисти, приемайки в Белия дом японския премиер Шиндзо Абе.

Президентът на САЩ каза, че е много добре подготвен за срещата в Сингапур във вторник. В същото време той отбеляза, че ключът не е в подготовката, а в отношението.

"Въпросът е дали хората искат това да се случи или не, и ние ще разберем това доста бързо", подчерта Тръмп. Президентът на САЩ потвърди, че целта е закриването на севернокорейската ядрена програма.

"Те трябва да се денуклеаризират. Ако не се денуклеаризират, това няма да е приемливо", подчерта Тръмп.

Той уточни, че междувременно няма да налага нови санкции на Северна Корея, но и няма да отменя досегашните.

;

Президентът на САЩ прогнозира, че срещата в Сингапур няма да е достатъчна. Попитан колко дни е готов да остане, за да преговаря с Ким, Тръмп отговори: "Един, два, три, зависи какво се случи."

Президентът на САЩ довери, че в кулоарите на среща няма да играе голф със севернокорейския лидер, както и че бившата баскетболна звезда Денис Родман, който посети на няколко пъти затворената комунистическа страна по покана на Ким, няма да е сред гостите на срещата в Сингапур.

Японският премиер изрази надежда срещата между американския президент и севернокорейския лидер да бъде "драматичен и трансформационен момент" за Североизточна Азия.
Абе поиска днешната среща с Тръмп, за да координират стратегията спрямо Северна Корея и да изрази японските безпокойства по въпроса. Двамата ще обсъдят също търговски въпроси.
Япония е ключов съюзник на САЩ в региона и е силно разтревожена от севернокорейската ядрена и ракетна програма. Абе иска Тръмп да повдигне пред Ким въпроса за отвлечените от Северна Корея японци и да гарантира, че опитите на американския президент да постигне споразумение със севернокорейския лидер няма да навредят на интересите на Япония.

Утре и вдругиден Тръмп и Абе ще участват в срещата на върха на Г-7 в Канада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецсъдът отстрани временно Десислава Иванчева от длъжността ѝ кмет на Младост
Спецсъдът отстрани временно Десислава Иванчева от длъжността ѝ кмет на Младост
Може ли да бъде манипулирана електронната система за прием в детските градини?
Може ли да бъде манипулирана електронната система за прием в детските градини?