НОВИНИ

Тръмп отказа визита в Дания, иска Русия на Г-8 догодина

Решението на Доналд Тръмп да отложи посещението си в Дания предизвика изненада в Копенхаген. Визитата беше насрочена за 2 и 3 септември. Много датски политици окачествиха действията на американския президент като недипломатичен жест, но премиерът на страната уточни, че криза няма. Друго изказване на Тръмп също се обсъжда сред политическия елит - желанието на стопанина на Белия дом да види Русия отвово във формата Г-8.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:32, 21.08.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Доналд Тръмп трябваще за посети Дания по покана на кралица Маргрете Втора. Тръмп обоснова решението си да отложи визитата в Туитър.

Дания е много специална страна с невероятен народ, но предвид коментара на премиера Метте Фредериксен, че тя не се интересува от обсъждане на продажбата на Гренландия,аз ще отложа срещата ни, насрочена за след две седмици, за друго време.

Метте Фредериксен, министър- председател на Дания: Приех новината, че президентът Тръмп отлага визитата си в Дания със съжаление и изненада. Очаквах тази визита. Приготовленията ни бяха в ход. Това беше, мисля възможност да честваме близките отношения на Дания със САЩ.

Фредериксен повтори, че Гренландия не се продава и Брюксел я подкрепи. Според вестник "Вашингтон пост" в администрацията на Тръмп се е обсъждала възможността на Дания да се предложат по 600 милиона долара годишно за ледения остров за неопределен срок. Сумата била определена на базата на разходите на Копенхаген по автономията.

Друго предложение на Доналд Тръмп беше прието за сведение от германското правителство. Два дни преди срещата на голямата седморка, Тръмп поиска стария формат Г-8.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Дълго време форматът беше Г-8 и сега е Г-7.Президентът Обама мислеше,че не е добре Русия да е вътре и поиска тя да е вън. Но аз мисля, че е много по-подходящо Русия да е член. Трябва да бъде Г-8, защото много от нещата, за които говорим, трябва да се обсъждат с Русия.

Москва отговори, че съответните предложения трябва да се представят на руската страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат в естествената им среда мишелови и керкенези
Пускат в естествената им среда мишелови и керкенези
След протест: Избраха нов терен за загробване на прасетата от Караманово
След протест: Избраха нов терен за загробване на прасетата от Караманово