НОВИНИ

Тръмп оттегля въпроса за гражданството от преброяването през 2020 г.

Американският президент се отказа от намерението си да бъде вписан въпроса за гражданството в националното преброяване през 2020 г. Доналд Тръмп обаче нареди на федералните агенции да предоставят данни за гражданството на живеещите в САЩ на министерството на търговията. Към нея принадлежи службата по преброяване на населението.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:24, 12.07.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Демократите ликуват - те бяха против въпроса за гражданството да бъде включен в преброяването следващата година. Доволни са и печатарите. Печатането на въпросниците започна още преди седмица. Добаваняте на графа с гражданството, щеше да наложи препечатване.

Според експерти подобен въпрос вероятно щеше да изкриви резултатите от преброяването. Опасенията са, че много хора без американско гражданство нямаше да участват, страхувайки се от проблеми с имиграционните власти.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Гражданин ли сте на Съединените американски щати? О, извинете, не мога да отговоря на този въпрос. А имаше времена когато на този въпрос можеше да се отговори много лесно.

От 1950 г. въпросът за гражданството не присъства във въпросника при преброяването на населението в САЩ. Американският президент, обаче настоява да има ясна картина за гражданството на хората в страната.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Трябва да имаме достоверни данни колко граждани, временно пребиваващи и нелегални чужденци има в нашата стана.

Резултатите от преброяването ще определят колко места в Конгреса ще получи всеки избирателен район, както и разпределението на стотиците милиарди долари федерална помощ за отделните щати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция пусна по вода нова ядрена подводница
Франция пусна по вода нова ядрена подводница
Кои са приоритетите на българските депутати в новия Европарламент?
Кои са приоритетите на българските депутати в новия Европарламент?