НОВИНИ

Тръмп: По-важен е проблемът с психическото здраве, не режимът за оръжията

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обясни най-кървавото масово убийства в Тексас с голям проблем с психическото здраве в страната си, а не с огнестрелните оръжия. Уволнен от въоръжените сили бял мъж застреля 26 души в църква в малкото селище Садърленд Спрингс. Ранените са 20 души.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:41, 06.11.2017
Чете се за: 01:03 мин.
По света

26-годишен бивш военен е извършителят на поредното масово убийство с огнестрелно оръжие в САЩ. Името му е Девин Кели. Уволнен е дисциплинарно през 2014 г. Излежал 12 месеца във военен затвор. Осъждан е за нападение срещу съпругата и децата си.

Това е самоличността на стрелеца от Садърленд Спрингс, потвърдена досега само от представители на силите за сигурност, пожелали анонимност.

Губернаторът на Тексас Грег Абът отбеляза, че това е най-кървавото подобно престъпление в историята на щата. Жертвите от баптистката църква в селцето с население само около 400 души са на възраст от 5 до 72 години. Сред тях - бременна в осмия месец жена и трите ѝ деца. Мотивът на убиеца още не е известен.

Фриймън Мартин, директор в Департамента по обществена: Още с излизането от колата си той е започнал да стреля срещу църквата. На излизане след това местен жител му грабнал автомата му, той го оставил и побягнал с автомобила си. Последвала е гонитба по пътищата.

Името на храбрия жител на Садърленд Спрингс, който се е изправил срещу стрелеца, още не е известно. Но отзивчивият му помощник сподели преживяното пред медиите:

Джони Лейгъндорф, жител на Садърленд Спрингс, Тексас: Той катастрофира в канавката. Господинът, който беше с мен, му викна да слиза. Но не последва нищо.

Неизвестно засега остава дали причината за смъртта на Кели е нараняване при катастрофата, или огнестрелна рана. В колата му е открит цял арсенал пушки и пистолети.

От Япония президентът Доналд Тръмп даде да се разбере, че не подкрепя ограничаване на конституционното право на американците да носят огнестрелно оръжие:

Доналд Тръмп, президент на САЩ: По предварителни данни това е бил един много умопомрачен човек, с много проблеми от дълго време. В нашата страна имаме много проблеми с душевното здраве, както и други страни. Не е проблемът в оръжията.

В Тексас обаче все пак има забрана за уволнени дисциплинарно от въоръжените сили, като Кели, да притежават огнестрелни оръжия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В България масово се използват антибиотици при отглеждането на животни
В България масово се използват антибиотици при отглеждането на животни
Гръцката прокуратура обвини 30 фермери за блокадата на граничен пункт Кулата
Гръцката прокуратура обвини 30 фермери за блокадата на граничен пункт Кулата