НОВИНИ

​Тръмп подписа изпълнителна заповед​, която се смята за удар върху "Хуауей"

Доналд Тръмп обяви извънредно положение заради заплахи в IT сектора. Според експерти това е директен удар върху китайския технологичен гигант "Хуауей". Пекин заплаши с ответни мерки. Какво представлява подписаният от Тръмп документ и дали това не е поредният етап във войната между Китай и Съединените щати - отговорите следват.

bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 16.05.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света
Доналд Тръмп, президент на САЩ: Пак повтарям, ние сме в много силна позиция. Китай иска да сключи сделка - това абсолютно може да се случи. Междувременно обаче Съединените щати правят много пари, показваме и много сила.

Налагането на рестрикции само ще навреди на американските потребители, заявиха от "Хуауей". Нашите продукти не са заплаха, ние сме независими от правителство на Китай, казват още от компанията. А Пекин заяви, че ще направи всички необходимо, за да защити китайските компании.

Лу Канг, говорител на Министерството на външните работи на Китай: Приканваме Съединените щати да сложат край на грешния подход и да създадат условия за нормално сътрудничество между двете държави, и да спрат да оказват влияние върху американо-китайските икономически и търговски отношения.

През последните месеци Вашингтон застана начело на група държави, които намекват, че продуктите на Хуауей всъщност са инструмент на китайската политика, с който се събират данни за различните държави. Технологичният гигант яростно отрича подобни твърдения.

Указът обаче обтяга още повече отношенията между двете най-големи икономики в света, които от месеци са в търговска война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Силна градушка удари карловските села Каравелово и Богдан​
​Силна градушка удари карловските села Каравелово и Богдан​
Какво трябва да знаем преди матурите?
Какво трябва да знаем преди матурите?