НОВИНИ

Тръмп призна израелския суверенитет върху Голанските възвишения

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп подписа указ, с който Вашингтон признава израелския суверенитет над Голанските възвишения. Те са отнети от Изарел по време на шестдневната война със Сирия през 67- ма, но израелският контрол над тази територия не е признат от международната общност.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:51, 25.03.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Ракетно нападение и нов противоречив жест от страна на Доналд Тръмп - това не предвещава спокойна обстановка за израелските избори след две седмици.

Рано тази сутрин палестинска ракета разруши къща в Централен Израел, в селище на 20 км от Тел Авив. Ранени са 7 души, сред които има бебе и две малки деца. Ракетата е изстреляна от ивицата Газа, съобщи израелската армия. Армията разположи подкрепления по границата с палестинската територия. Часове по-късно започнаха удари срещу обекти на Хамас. Палестинското движение отрече да е извършило нападението.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху съкрати посещението си във Вашингтон, но не преди да чуе лично подкрепата на американския президент Доналд Тръмп.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Съединените щати признават правото на Израел да се защитава. Ужасната атака от тази сутрин показва изпитанията за сигурността, на които Израел е подлаган всеки ден. Днес аз предмиемам историческо действие и ще доставя на Израел възможност да се защитава.
Бенямин Нетаняху, премиер на Израел: Господин президент, през годините Израел е имал много приятели, които седяха в Овалния кабинет, но не сме имали по-добър приятел от вас.

Тръмп подписа указа, с който се признава израелският суверенитет върху Голанските възвишения, окупирани през 1967 г. от Сирия. Това създаде нов повод за напрежение в региона в навечерието на парламентарните избори в Израел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17 години затвор за шофьора, убил велосипедист в Приморско
17 години затвор за шофьора, убил велосипедист в Приморско
Лекар от Казанлък започна тридневна гладна стачка
Лекар от Казанлък започна тридневна гладна стачка