НОВИНИ

Тръмп подписва указ за увеличаване на добива на петрол и газ в американския шелф

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще подпише днес указ за увеличаване на добива на петрол и газ на континенталния шелф на САЩ. Това съобщи снощи на специален брифинг в Белия дом министърът на вътрешните работи Райън Зинки. В САЩ вътрешното министерство отговаря основно за използването на природните ресурси и не е силово ведомство.

bnt avatar logo
от БТА
10:14, 28.04.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света
тръмп подписва указ увеличаване добива петрол газ американския шелф

"Президентът Тръмп ще подпише указ, с който ще възложи на мен, на министерството на вътрешните работи, да преразгледаме петгодишния план за разработване на външния континентален шелф и проучванията в него за наличие на петрол и газ", каза Зинки.

"Към днешна дата близо 94 на сто от външния шелф не са достъпни за сондажи. Към 1 март 2017 година само 16 милиона акра от външния континентален шелф . . . са дадени под аренда за добив на петрол и газ. А 97 на сто от действащите договори са за Мексиканския залив", допълни Зинки.

Късно снощи Тръмп подписа меморандум за възстановяване на заетостта в алуминиевата промишленост в САЩ след години на, по думите му, "нечестна външна търговия".

Заобиколен от официални представители на алуминиевата промишленост и членове на Конгреса от щати, където има заводи за алуминий, Тръмп заяви, че иска алуминиевата промишленост да се върне там, където е била та дори и да излезе на по-предни позиции.

Търговският министър на САЩ Уилбър Рос обяви в сряда, че Тръмп ще подпише документа и уточни, че това означава начало на разследване на икономическото въздействие от вноса на алуминий.

Рос допълни, че 55 на сто от алуминия в САЩ се внасят от страни като Китай, Канада, Русия и Обединените арабски емирства, а тези страни са официално информирани да не допускат какъвто и да било нечестен дъмпинг на американския пазар.

Рос каза, че разследването няма да бъде изненада, след като по време на предизборната си кампания Тръмп обеща твърда позиция по търговските въпроси и да върне работните места в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгия отчита рекорд в броя на електронните нападения
Белгия отчита рекорд в броя на електронните нападения
Съдът отмени разпореждането за прекратяване на делото срещу Румяна Ченалова
Съдът отмени разпореждането за прекратяване на делото срещу Румяна Ченалова