НОВИНИ

​Тръмп похвали Полша за борбата с "Ислямска държава" и подкрепата за НАТО​

Американският президент Доналд Тръмп похвали Полша за помощта ѝ в борбата с групировката "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес. След срещата си във Варшава с президента на Полша Анджей Дуда Тръмп каза, че полската армия помага за обучаването на иракските специални сили и извършва разузнавателни мисии.

​тръмп похвали полша борбата ислямска държава подкрепата нато​
bnt avatar logo
от БНТ
13:25, 06.07.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Американският лидер отбеляза, че полски войници се сражават и работят заедно с американските войски в Ирак и Афганистан и изтъкна, че Полша е една от малкото страни в НАТО, които отделят за отбрана 2 процента от брутния си вътрешен продукт.

Дуда подчерта необходимостта от засилване на трансатлантическата сигурност и енергийно сътрудничество и призова за дългосрочни доставки на американски втечнен газ. Тръмп и Дуда обсъдиха важността на американското военно присъствие в Полша. Американският президент благодари на Полша за това, че приема 5000 военнослужещи на САЩ на своя територия и за подкрепата ѝ за НАТО, посочва ДПА.

"Силният съюз с Полша продължава да има решаващо значение, за да не се стига до конфликт и за да гарантира, че Европа никога повече няма да бъде опустошена от война между великите сили", каза Тръмп, като подчерта важността на НАТО за Източна Европа в момент, когато Русия дестабилизира региона.

Дуда похвали Тръмп, че "мисли много сериозно" за полската сигурност. "САЩ мислят много сериозно и президентът Тръмп мисли много сериозно за сигурността на Полша", заяви той. Според полския президент посещението на Тръмп "подчертава връзката и качеството на съюза" между Полша и САЩ, отбелязва ТАСС. "Ние се оценяваме взаимно като верни партньори, които си сътрудничат в редица области, в частност в сигурността и НАТО", каза Дуда на общата пресконференция с Тръмп.

"Разговаряхме за присъствието на американски войски в Полша, за укрепването на сигурността в нашата част от Европа, източния фланг на НАТО, за ситуацията в областта на сигурността, за Украйна, наближаващите учения "Запад-2017", които ще се състоят в Беларус, разговаряхме за договорите за модернизиране на полската армия, споразумението за покупка на ракети "Пейтриът", осъществяването на проекта "Висла", заяви полският президент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потушен е пожарът на хърватския остров Хвар
Потушен е пожарът на хърватския остров Хвар
​Големият бариерен риф не е сред застрашените обекти в списъка на ЮНЕСКО​
​Големият бариерен риф не е сред застрашените обекти в списъка на ЮНЕСКО​