НОВИНИ

Тръмп помирява арабския свят, а в САЩ говорят за импийчмънт

Американският държавен глава тръгна на първата си обиколка извън страната. Програмата му включваше противопоставяне на радикалния ислям, обединение на мюсюлманския свят и разрешаване на конфликта между Израел и Палестина. Но освен една оръжейна сделка за милиарди, друг сериозен прогрес сякаш не беше постигнат. В същото време думата импийчмънт започва да се споменава все по-често във връзка с уволнението на шефа на ЦРУ и отношенията с Русия.

Александър Детев
от Александър Детев
12:29, 26.05.2017
Чете се за: 03:54 мин.
Истории
тръмп помирява арабския свят сащ говорят импийчмънт

През изминалата седмица Доналд Тръмп посети Саудитска Арабия, Израел, Палестина, срещна се с папата, проведе разговори с лидерите на Европейския съюз и НАТО в Брюксел, сред които и с новия президент на Франция – Еманюел Макрон. Обиколката му завършва със среща на G7 в Таорима, Сицилия.

Срещата на Тръмп с лидерите на страните от военния алианс ще бъде запомнена с няколко куриозни случая. Първо, Тръмп най-безцеремонно избута премиера на Черна гора Душко Маркович, за да застане най-отпред за снимки, а впоследствие световните медии станаха свидетели на изключително странното му ръкостискане с новоизбрания френски президент Еманюел Макрон. Сякаш дългата обиколка се е отразило върху нервите на Тръмп, въпреки че по време на кампанията той многократно акцентира на “невероятната” си издръжливост в сравнение с конкурентката си Хилари Клинтън.


Как премина пътуването му?

На 20 май Тръмп пристигна в Рияд, първата спирка от обиколката му, придружен от съпругата си Мелания, дъщеря си Иванка и представители на администрацията, сред които държавния секретар Рекс Тилърсън. Избирането на Саудитска Арабия за първо официално посещение определено провокира доста въпроси. Докато предишните четирима президенти на САЩ първо посетиха съседните Канада или Мексико, Тръмп избра близкоизточната страна, която макар ъюзник на САЩ, е известна със сериозни нарушения на човешките права, авторитарно управление и съмнение за спонсориране на терористични организации.

В петък се проведоха избори в Иран, които бяха спечелени от реформистки настроения досегашен президент Хасан Рухани, който през 2015 година подписа споразумението с Барак Обама, което положи основа за размразяване на отношенията между САЩ и Иран. От Рияд държавният секретар Рекс Тилърсън коментира резервирано резултатите от изборите в шиитската страна, заявявайки, че ако Иран иска да промени отношенията си със света, трябва да прекрати подпомагането на терористични организации и нарушаването на човешките права.

Тилърсън отправи тези обвинения от страна, в която на жените е забранено да карат коли, да говорят с мъже извън семейството или да пътуват сами. Саудитска Арабия, откъдето идват 15 от 19-те участници в атаките от 11.9.2001 година. Много коментатори определиха това като лицемерно, а Мелания Тръмп допълнително наля масло в огъня като реши да сподели снимка в социалните мрежи, на която е заобиколена от жени, носещи никаб, придружена от коментар за това какви усилия се полагат за овластяването на жените в Саудитска Арабия.

Посещението в близкоизточната страна обаче загатна за плановете, как Тръмп ще помирява арабския свят. 350-милиардна сделка в рамките на следващите 10 години за въоръжаване на кралството от американски производители. По този начин Тръмп направи първата крачка към т.нар. арабско НАТО, концепция за военен алианс между държавите с преобладаващо сунитско население – освен Саудитска Арабия, той би включил и Обединените арабски емирства, Кувейт, Оман, Йордания и други. А какво “помирение” ще се получи от създаването на военен съюз и още по-голямото поляризиране между държавите с основно сунитско и тези с основно шиитско население, преценете сами.

Последвалото посещение на Израел започна по забележителен начин. Полетът на Air Force One от Рияд до Тел Авив беше първият директен между двете страни. Саудитска Арабия не поддържа дипломатически отношения с Израел заради конфликта с Палестина. Конфликт, който Тръмп обеща да разреши. Засега няма индикации за това.

Новият президент всъщност получи доста топло посрещане в Тел Авив. До голяма степен то беше провокирано от факта, че Тръмп бива възприеман като пълната противоположност на президента Обама, с който Израел поддържаше сложни отношение по време на осемгодишния му мандат. Последната ескалация беше през декември, когато САЩ отказа да наложи вето на резолюция на ООН, осъждаща изграждането на израелски селища в територията на Палестина.

А иначе от сегашната среща с премиера на Израел Бенямин Нетаняху стана ясно,

че общият враг и на двете страни е Иран, а мирът с Палестина е нещо, на което Тръмп “се надява”. Подобни надежди бяха изявени и след срещата с Махмуд Абас във Витлеем.

От родното място на Исус Христос, Тръмп прелетя до центъра на римокатолическата църква, където се срещна с папа Франциск. Тръмп определи срещата като “голяма чест”, а в интернет изключително популярна стана снимка, която показва, че понтифът сякаш не изпитва същия възторг.

И докато Тръмп обикаля света и се среща с държавни и религиозни лидери, зад Океана все по-често се чува думата импийчмънт.

Непремерените изказвания, недопустимите контакти с представители на Руската федерация и очевидно непознаване на протокола и начина на водене на разговори между американския президент и шефа на ЦРУ доведоха до това, букмейкърите да дават 60% шанс мандатът на Тръмп да бъде прекратен предсрочно.

За връзки между Русия и екипа на Тръмп се говореше почти през цялата предизборна кампания миналата година. От оттеглянето на мениджъра на кампанията Пол Манафорт заради средства, които е получавал в миналото от Руската федерация до хакерската атака по време на националния конгрес на демократите. Избирането на Тилърсън, който е личен приятел на Владимир Путин, за държавен секретар, определено не помогна за разсейване на съмненията. През февруари оставка подаде съветникът по национална сигурност Майкъл Флин заради разговорите си с руския посланик Сергей Кисляк. Подобни обвинения има и към министъра на правосъдието Джеф Сешънс, който дори беше принуден да се оттегли от разследването за евентуалната намеса на Русия в американските избори.

Последните пирони в ковчега

И докато всички подмятания за връзките между екипа на Тръмп и Русия, както и предполагаемите опити на Владимир Путин да подпомогне избирането му, определено дразнеха държавния глава и повдигаха съмнения, то в последно време със собствените си действия той сериозно разклати мястото си в Белия дом.

Първо, шефът на ФБР Джеймс Коми беше уволнен, въпреки че публично заяви, че се провежда разследване за намесата на Русия в изборите. Това пробуди първите асоциации с Уотъргейт, когато Ричард Никсън уволнява специалния прокурор, който го разследва.

И ако това не беше достатъчно, на 17 май New York Times съобщи, че в служебна бележка Коми споменава, как на среща между него и президента, Тръмп го е помолил да спре разследването срещу Майкъл Флин. За целия случай с Коми беше назначен специален прокурор.

Междувременно Тръмп се замеси и в друг скандал. Оказа се, че на среща с руския посланик и руския външен министър Сергей Лавров Тръмп е споделил поверителна информация относно планове на Ислямска държава. Информацията била получена от Израел и е предназначена само за Съединените щати. Макар че това действие не е незаконно, според експерти по национална сигурност, то ще навреди сериозно на доверието към администрацията на САЩ от международните партньори, какъвто е и Израел.

И така, обиколката на Доналд Тръмп, която продължава до 27 май, се оказа глътка свеж въздух за американския държавен глава, който е изправен както пред сложна международна обстановка, така и пред напрежение вътре в страната. Не е случайно, че преди време той заяви, че президентската работа е по-сложна, отколкото си е мислел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
50 милиона лева дава Община Варна за благоустройство
50 милиона лева дава Община Варна за благоустройство
Превозвачи от цялата страна излизат на протест на ГКПП Кулата
Превозвачи от цялата страна излизат на протест на ГКПП "Кулата"