Американският президент Доналд Тръмп потвърди съобщението на "Ню Йорк Таймс", че е наредил въздушни удари срещу Иран в отговор на свалянето на американски дрон вчера.

Тръмп написа в Туитър, че е отменил ударите срещу три обекта 10 минути преди нанасянето им, защото разбрал, че ще доведат до 150 убити, което не било "съразмерен отговор" на свалянето на безпилотен самолет.

Иран обяви, че се е въздържал да свали американски "Боинг" с хора на борда, който е придружавал дрона. Иранската държавна телевизия показа снимки, на които според нея се виждат парчета от американския разузнавателен дрон, свален вчера с иранска ракета.

Има спор къде е летял апаратът. Иранското външно министерство показа графика, според която той е бил в иранското въздушно пространство. Пентагонът твърди, че дронът е летял в международното въздушно пространство над Ормузкия проток. Инцидентът показва, че напрежението между Вашингтон и Техеран ескалира опасно.

Пентагонът обвини Иран за свален дрон

Пентагонът обвини Иран за свален дрон

Пентагонът обвини Иран за опасната ескалация на напрежението, която се дължи на нападението срещу американския безпилотен самолет. Говорител на Центра...