НОВИНИ

Тръмп: Премахването на паметници разкъсва историята ни

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че премахването на паметници на личности от времето на американските щати в рамките на Конфедерацията „разкъсва“ историята и културата на САЩ.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:53, 17.08.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света
Тръмп: Премахването на паметници разкъсва историята ни

„Тъжно е да виждам как историята и културата на нашата велика държава са разкъсвани от премахването на нашите красиви статуи и монументи“, написа държавният глава в туитър. „Не може да промените историята, но може да се поучите от нея. Робърт И. Лий, Стоунуол Джаксън – кой ще е следващият. Вашингтон, Джеферсън? Толкова глупаво!“, допълни още той.

; ;

По-рано вчера стана ясно, че в град Балтимор са били премахнати статуи на генералите на Конфедерацията Робърт И. Лий и Томас Джаксън - Стоунуол. Свалени са и паметниците на Жените на Конфедерацията, както и на Войниците и на моряците на Конфедерацията. Премахнат е и монумент в чест на бивш съдия от Върховния съд, който през 1857 г. взима решение по делото на Дред Скот, според което афроамериканците нямат право на американско гражданство.

;

В същото време Тръмп отправи поредната си критика към медиите, посочвайки, че те не са разбрали правилно противоречивите му коментари след протестите в Шарлътсвил срещу крайнодесни шествия, при които загина млада жена.

„Обществеността научава (все повече) колко несправедливи са фалшивите новини. Те представят изцяло погрешно това, което казах за омразата, фанатизма и т. н. Срамота!“, написа той отново в „Туитър“.

Недостатъчната реакция на Тръмп във връзка с протестите и контрапротестите предизвика политическа буря от коментари както в двете основни американски партии – Републиканската и Демократическата, така и от страна на международната общност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнали за бракониери на дървесина заливат русенската дирекция по горите
Сигнали за бракониери на дървесина заливат русенската дирекция по горите
ЕК: Такса празен стол нарушава европейското законодателство
ЕК: Такса "празен стол" нарушава европейското законодателство