Президентът на САЩ Доналд Тръмп предизвика Хилари Клинтън да се включи в президентската надпревара в САЩ през 2020 г., при условие, че даде обяснение относно прочутия имейл скандал.

Имейлите, на които той се позовава в туита си, са свързани с разследване на ФБР срещу Клинтън, която е използвала частен сървър и имейл акаунти по време на мандата й като държавен секретар на САЩ.

Клинтън беше обвинена, че е премахнала около 30 000 от своите „лични“ имейли, без да спазва процедурите на Националния архив.

Електронната сага на Клинтън, известна още като „имейлгейт“, я преследва от много години. През 2017 г. материалите, предадени на Държавния департамент, разкриха примери за политиката „плащаш, за да си в играта“, в която бившият държавен секретар, вероятно, е получавала щедри дарения във Фондация „Клинтън“ от частни и държавни донори в замяна на назначения в правителството, политически позиции и държавни договори.

Хилъри Клинтън беше основен съперник на Доналд Тръмп на президентските избори през 2016 г. Тя спечели повече на брой гласове, но в по-малко щати, заради което загуби надпреварата във вота.