НОВИНИ

Тръмп призова за обединение в Конгреса на традиционната си президентска реч

В САЩ Доналд Тръмп произнесе традиционното президентско обръщение към двете камари на Конгреса. Президентът се обърна към силно разделените демократи и републиканци с призив да загърбят различията си и да работят заедно за величието на нацията, като поставят Америка на първо място. Тръмп обяви, че втората му среща със севернокорейския лидер Ким Чен - ун ще е на 27 и 28 февруари във Виетнам.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:36, 06.02.2019
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Речта, която задава политическия тон на годината, беше произнесена след сблъсък между президента и демократите в Конгреса, довел до рекордно дълго частично спиране на правителството. Поводът стана стената, която Доналд Тръмп иска да издигне на границата с Мексико. В речта си президентът не отстъпи от идеята, дадена като обещание още в предизборната му кампания.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: В миналото повечето хора в тази зала гласуваха за стена. Но подходящата стена никога не беше издигната. Аз ще я построя.

Доналд Тръмп изтъкна, че нелегалната миграция е заплаха за сигурността и финансовия просперитет на американците и докато богатите искат отворени граници, живеят зад охранявани стени, а американските работници плащат цената. Президентът засегна и другата важна вътрешнополитическа тема - икономиката.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Никой не се е облагодетелствал повече от процъфтяващата ни икономика от жените, които заеха 58% от новите работни места, създадени миналата година.

Когато президентът спомена и рекордния брой жени, избрани в Конгреса, последваха бурни аплодисменти и от двете партии - рядък момент на единна реакции на републиканци и демократи по време на речта.

Дамите от Демократическата партия бяха в бяло в чест на 100-годишнината от даването на право на жените да гласуват.

Тръмп повтори подкрепата си за обявилия се за временен президент на Венецуела Гуайдо и заклейми управлението на Мадуро, довело някога богатата страна до бедност и отчаяние. И изтъкна заслугата на своята дръзка дипломация за диалога със Северна Корея.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Заложниците ни са у дома, ядрените изпитания спряха, няма тестове на ракети от над 15 месеца. Ако не бях избран за президент на Съединените щати, по мое мнение, сега щяхме да сме в мащабна война със Северна Корея.

Сред най-обсъжданите въпроси след речта бяха аплодисмените на Нанси Пелоси - председател на Камарата на представителите. В залата бяха шестокласникът Джошуа Тръмп, изтърпял подигравки заради фамилията си, астронавтът, стъпил втори на Луната - Бъз Олдрин и Джуда Самет - оцелял от нацистки военен лагер и от стрелбата в синагогата в Питсбърг. Конгресмените го поздравиха за неговия 81-ви рожден ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ и Русия проведоха нови ракетни изпитания
САЩ и Русия проведоха нови ракетни изпитания
Износът на ток скочи с близо 200% за година
Износът на ток скочи с близо 200% за година