НОВИНИ

Тръмп продължи с една година ембаргото срещу Куба

Президентът на САЩ Доналд Тръмп взе решение да продължи до 24 септември 2018 г. ограниченията, действащи спрямо Куба, като в същото време си запази правото да ги смекчи, предаде ТАСС, цитирайки негово изявление, разпространено от пресслужбата на Белия дом.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:34, 09.09.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
тръмп продължи една година ембаргото куба

Става дума за закон, действащ още от 1917 г. Той позволява да се налагат ограничения в търговията със страни, враждебно настроени към САЩ. В момента Куба е единствената страна, която попада под ударите на този закон. През 2008 г. от този списък бе изключена Северна Корея, спрямо която същевременно действат най-строги санкции.

Тръмп отбелязва, че срокът на ембаргото, действащо въз основа на този закон, изтича на 14 септември тази година. "Аз взех решение, че продължаването на тези мерки спрямо Куба с още една година съответства на интересите на САЩ", отбелязва той. Със същото решение президентът продължи и своите пълномощия, които му дават свобода на действие относно спазването на ембаргото и правото да разрешава отделни сделки.

ТАСС припомня, че през юни Тръмп обяви отмяната на някои решения на своя предшественик Барак Обама, отнасящи се до нормализацията на отношенията с Хавана. Администрацията на САЩ, в частност, затегна правилата за пътувания в Куба на американски граждани и забрани да се прави бизнес с организации, контролирани от кубинските военни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия отхвърли полските претенции за репарации заради Втората световна война
Германия отхвърли полските претенции за репарации заради Втората световна война
 Орфей в Италия събира 450 деца и младежи от 13 държави
"Орфей в Италия" събира 450 деца и младежи от 13 държави