НОВИНИ

Тръмп разкри, че срещата с Ким Чен-ун ще бъде на 27 и 28 февруари

Доналд Тръмп произнесе годишната реч "За Състоянието на съюза". Американският президент отправи призив за единство към Конгреса и коментира чувствителни теми като имиграцията, стената по границата с Мексико и отношенията със Северна Корея.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:20, 06.02.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:06 мин.
По света

82-минутна реч на американския президент, в която той обобщи политическите си приоритети. И направи важно съобщение за втора среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Остава още много работа, но отношенията ми с Ким Чен-ун са добри. С него ще се срещнем отново на 27 и 28 февруари във Виетнам.

Във външнополитически план Тръмп се спря и на търговските отношения с Китай и ситуацията във Венецуела и Близкия Изток. Той разкритикува разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, част от която касае подозренията за съглашателство между Русия и предизборния му екип по време на кампанията за президентските избори от 2016 г.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: В САЩ се извършва едно икономическо чудо и единствените неща, които могат да го спрат, са глупавите войни, политиката или смехотворните и партийни разследвания.

Доналд Тръмп засегна и друга чувствителна тема - тази за имиграцията и стената по границата с Мексико, която се зарече да изгради, защото по думите му стените спасяват животи.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Това е морален въпрос. Беззаконието по южната ни граница е заплаха за безопасността и финансовото благополучие на всички американци.

Президентът призова към единство републиканците и демократите в Конгреса.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Заедно можем да скъсаме с десетилетията на политически безизходици. Можем да преодолеем старите разделения, да излекуваме старите рани, да изградим нови коалиции, да изработим нови решения и да разгърнем невероятното обещание за бъдещето на Америка. Решението трябва да вземем ние.

Един контраст направи впечатление по време на речта в Конгреса. Много от представителките на демократите, включително председателката Нанси Пелоси, бяха облечени в бяло. По този начин те почетоха движението на суфражетките и борбата им за правото на жените да гласуват. От своя страна жените от Републиканската партия бяха избрали червения цвят.

Стейси Ейбрамс - изгряваща звезда на демократите, произнесе ответния адрес. Първата афроамериканка, която представя тази реч, се застъпи за средната класа и разкритикува намерението за изграждане на стена по границата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1140 пешеходци са глобени за неправилно пресичане от началото на годината
Над 1140 пешеходци са глобени за неправилно пресичане от началото на годината
Венецуелската армия блокира хуманитарна помощ
Венецуелската армия блокира хуманитарна помощ