НОВИНИ

Тръмп реши да остави американските военни в Афганистан

Американски военни няма да напускат Афганистан, заяви президентът на Съединените щати Доналд Тръмп. Държавният глава промени първоначалните си планове, според които американската армия трябваше да изтегли от страната. Той не уточни дали и колко нови американски войници ще заминат за Афганистан. Тръмп обясни промяната в стратегията с желанието си да се бори докрай с тероризма. В момента в Афганистан има към 8 000 американски военни от специалните части.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
18:56, 22.08.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Избиване на всички терористи и установяване на траен мир в Афганистан - така Доналд Тръмп определи своята концепция за действията на американската армия в страната.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Отсега нататък победата има ясна дефиниция: атака срещу враговете ни, заличаване на групировката „Ислямска държава“, разбиване на Ал Кайда, предотвратяване на завладяването на Афганистан от талибаните и прекратяване на терористичните атаки в Америка.

Въпреки че не даде подробности около операцията на военните президентът ги описа като повече прагматични отколкото идеалистични. Според британската преса Белият дом вече е разрешил на пентагона да изпрати още 4 000 войници към контигента в Афганистан, който представлява към 8 000 военни от американските специални части.

В речта си в базата „Форт Майер“ във Вирджиния Тръмп не коментира това. Той представи стратегията си като решително скъсване с политиката на Барак Обама.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Прибързано напускане би оставило вакуум, който терористите от групировката „Ислямска държава“ и Ал- Кайда веднага ще запълнят. Както знаем, през 2011-а Америка прибързано и погрешно се оттегли от Ирак, В резултат териториите, в които победихме попаднаха обратно в ръцете на терористите.

Държавният глава призова за засилване на натиска върху Пакистан, тъй като според него страната дава убежище на терористи. Исламабад призова за мир в съседен Афганистан и обеща да работи за изкореняване на тероризма.

Тръмп прави рязък завой спрямо политиката си към Афганистан след като в предизборната си кампания неколкократно заяви, че американските войници, които са там трябва да се приберат вкъщи.

Отговорът на талибаните не закъсня. Те заявиха, че ако американците останат, тогава Афганистан ще се превърне в тяхно гробище. Към момента официалното правителство в Кабул държи под контрол едва половината от територията на Афганистан. Останалата част е под властта на талибаните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Променят организацията на движението в Пловдив заради скъсани тролейбусни жици
Променят организацията на движението в Пловдив заради скъсани тролейбусни жици
Проверките на плажа Корал продължават
Проверките на плажа "Корал" продължават