НОВИНИ

Тръмп се поздрави с официалното си избиране за президент на САЩ

Доналд Тръмп се поздрави с официалното си избиране за президент на САЩ от електоралната колегия.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:05, 20.12.2016
Чете се за: 01:23 мин.
По света
тръмп поздрави официалното избиране президент сащ

В изявление Тръмп обеща да обедини страната и да бъде президент на всички американци. Той определи победата си като поразителна и историческа. Тя стана възможна благодарение на пробуждането на милиони мъже и жени в цялата страна, отбеляза Тръмп.

Броени минути по-рано кандидатът на републиканците обяви официално своята победа, предаде Асошиейтед прес.. "Успяхме!", написа той лаконично в Туитър, след като си осигури необходимото мнозинство в електоралната колегия.

При преброени всички гласове Тръмп завърши с 304 гласа "за" срещу 227 за кандидатката на демократите Хилари Клинтън. За победа в 538-членната електорална колегия е необходимо мнозинство от 270 гласа.

Този праг бе преминат след гласуването на делегатите от Тексас - щат, спечелен от републиканците - въпреки че двама от тях прибягнаха до протестен вот.

Като цяло само няколко делегати не се съобразиха с волята на избирателите, които ги изпратиха в електоралната колегия. Повечето от тях не подкрепиха никой кандидат, като израз на протестен вот.

Вестник "Ню Йорк таймс" пише, че рекорден брой електори не са се съобразили с волята на избирателите. Става въпрос за общо седем човека. Двама от тях, от Тексас, са подкрепили бившия конгресмен Рон Пол и губернатора на Охайо Джон Кейсик вместо Тръмп. Останалите петима, четирима от щата Вашингтон и един от Хавай, не са гласували за Клинтън. Представителят на Хавай е подкрепил нейния съперник в борбата за номинацията на демократите Бърни Сандърс. Трима от електорите от Вашингтон са гласували за бившия държавен секретар Колин Пауъл, който изобщо не се включи в президентската надпревара. Четвъртият "бунтар" от северозападния щат е подкрепил влиятелен индианец сиукс на име Фейт Спотид Ийгъл.

Така бе подобрен рекордът от далечната 1808 г., когато в електоралната колегия е имало шестима "нарушители", всички те от щата Ню Йорк, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Президентските избори в САЩ са непреки. На 8 ноември избирателите в страната гласуваха за попълване на състава на електоралната колегия, която официално определя държавния глава. Нейните членове не са длъжни да се съобразят с волята на гласоподавателите, но по традиция го правят.

На 6 януари е свикано съвместно заседание на двете камари на Конгреса, които да утвърдят резултатите от гласуването в електоралната колегия. Тръмп ще стане 45-ият президент на Съединените щати на 20 януари, когато ще положи клетва.

Хиляди хора излязоха в понеделник на протести в Съединените щати срещу Тръмп и членовете на електоралната колегия бяха "залети" през последните дни с хиляди обаждания и писма с призиви да не го подкрепят. Тази кампания обаче не постигна резултат и не промени резултатите от изборите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всяко второ домакинство в Силистренско има достъп до интернет
Всяко второ домакинство в Силистренско има достъп до интернет
Белгия е предприела мерки срещу нападения над пазарите за Коледа
Белгия е предприела мерки срещу нападения над пазарите за Коледа