Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп ще подпише законопроекта за финансирането на държавните институции, съобщава Белия дом. Тръмп обаче може да обяви извънредно положение малко след това.

Камарата на представителите и Сенатът утвърдиха последователно законопроекта за финансирането на федералните институции, а президентът Доналд Тръмп обеща да подпише документа, за да се избегне нова блокада на работата.

Това обаче не означава край на разногласията между републиканци и демократи по въпроса за граничния контрол и стената по границата с Мексико.

Мич Макконъл, лидер на републиканското мнозинство в Сената: Имах възможност да разговарям с президента Тръмп и той увери мен и колегите ми, че е готов да подпише законопроекта. Но също така е готов да обяви извънредно положение.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси обаче е категорична, че ще обмисли всички възможни опции за действие и може да оспори такова решение в съда. Според нея по границата с Мексико няма криза със сигурността.

Нанси Пелоси, Председател на Камарата на представителите: Това, което се случва на границата, е хуманитарно предизвикателство за всички нас.

Законопроектът, одобрен от Конгреса, предвижда да бъдат отпуснати над 300 милиарда долара на няколко ведомства и агенции, за да им се осигури финансиране до септември.

Той предвижда и финансиране на нови преградни съоръжения по част от границата с Мексико, но не и да се отпуснат исканите от президента Тръмп 5,7 милиарда долара.

Ако Доналд Тръмп обяви извънредно положение, той ще може да прехвърли средства от други места за изграждане на цялата стена.