Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще подпише днес указ за прекратяване на практиката за разделяне на деца мигранти от родителите им при незаконно влизане в страната, каза представител на неговата администрация, цитиран от Ройтерс. Той каза, че нормативният акт ще даде на такива семейства предимство при разглеждане на техните случаи.

Указът обаче няма да сложи край на т. нар. политика на нулева толерантност на администрацията на Тръмп към нелегалната имиграция, подчерта в същото време цитираният източник, пожелал анонимност.

По-рано днес президентът на САЩ каза, че скоро ще подпише "нещо" с цел спиране на разделянето на деца мигранти от техните родители, с които са влезли незаконно в страната. Искам да реша проблема с разделянето на мигрантски семейства на границата между Мексико и Съединените щати, каза пред репортери в Белия дом Тръмп, без да уточни какво има предвид.

По-рано американската телевизия Фокс нюз заяви, че администрацията на президента обмисля указ, който ще позволи на мигрантски семейства, влезли незаконно в Съединените щати от Мексико, да останат заедно по-дълго, отколкото е разрешено сега.