Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че ще се срещне със съветниците си заради Сирия и ще реши „в скоро време“ каква да бъде американската ответна реакция на събитията в тази страна, предадоха световните агенции.

Междувременно, в. „Ню Йорк таймс“ предаде, че министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис е призовал за предпазливост относно евентуалния удар на САЩ по цели в Сирия.

Доналд Тръмп (в центъра) и министърът на отбраната Джеймс Матис (вдясно)
Доналд Тръмп (в центъра) и министърът на отбраната Джеймс Матис (вдясно) © БТА

Същевременно телевизия CNBC, позовавайки се на запознат източник, съобщи, че ако Тръмп реши да използва сила в отговор на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума на 7 април, то САЩ са си набелязали осем цели за поразяване, предаде ТАСС.

Те включват две военни летища, изследователски център и предполагаемо предприятие с химическо оръжие. Не се съобщава в кои райони на Сирия са тези обекти.

Ударна група на американските военноморски сили начело със самолетоносача „Хари Труман“ се е отправила вчера от американската база Норфолк в щата Вирджиния за патрулиране в района на Близкия изток, съобщиха представители на военноморските сили на САЩ. По думите им самолетоносачът ще бъде съпровождан от ракетни крайцери и от четири ескадрени миненосеца.

Филипински журналисти и официални лица наблюдават кацането на изтребител F-18 на бойната палуба на самолетоносача „Тиодор Рузвелт“
Филипински журналисти и официални лица наблюдават кацането на изтребител F-18 на бойната палуба на самолетоносача „Тиодор Рузвелт“ © БТА