НОВИНИ

Тръмп ще възложи проверка дали търговската политика на Китай вреди на САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще подпише моморандум, в понеделник, който може да доведе до санкции срещу Китай, заради практиката му да нарушава интелектуални права на американски компании, предаде AFP, позовавайки се на служители в администрацията на президента.

bnt avatar logo
от БТА
22:11, 12.08.2017
Чете се за: 00:27 мин.
По света
тръмп възложи проверка дали търговската политика китай вреди сащ

Тръмп планира в понеделник, 14 август, да се върне във Вашингтон от почивката си в голф клуба в Бедминстър, щата Ню Джърси, за да подпише документа, посочва източникът.

Според представители на властите отдавна се очаква разследване на практиките на Китай, особено на кражбата на интелектуална собственост.

Ако Лайтхайзър реши, че разследване е необходимо, то той сам може да започне съответната процедура. В резултат спрямо Пекин могат да бъдат въведени ограничителни мерки, да се обсъди възможността на САЩ да бъде изплатено обезщетение или отстраняване на някои търговски бариери или практики.

Тръмп непрекъснато критикува "несправедливите" търговски практики на Китай, включително в предизборната си кампания миналата година.

В момента обаче залозите в отношенията с Китай са високи на фона на напрежението на Корейския полуостров заради балистичната и ядрена програма на Северна Корея, отбелязва ДПА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американски изтребител кацна аварийно в Бахрейн (видео)
Американски изтребител кацна аварийно в Бахрейн (видео)
Лекари без граници спира временно спасяването на мигранти в Средиземно море
"Лекари без граници" спира временно спасяването на мигранти в Средиземно море