НОВИНИ

Тръмп отмени срещата със севернокорейския лидер Ким Чен-ун

Среща на върха Тръмп - Ким няма да има. Американският президент отмени с писмо до севернокорейския лидер разговорите, планирани за 12 юни в Сингапур. Причината - проявената враждебност в последната декларация на Пхенян. Доналд Тръмп подчерта, че светът и Северна Корея са пропуснали добра възможност за траен мир и просперитет. Часове преди новината от Белия дом, Северна Корея обяви, че е взривила тунелите на ядрения си полигон Пунгери.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:59, 24.05.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Писмото на президента Тръмп до лидера Ким Чен - ун беше прочетено по негова молба от държавният секретар Майк Помпео на предварително насрочено изслушване в сенатската комисия по външни отношения.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: С голямо нетърпение очаквах да се срещна с Вас. За съжаление, заради огромния гняв и открита враждебност в последното ви изявление, чувствам, че е неподходящо в този момент да проведем дълго планираната

По-нататък в писмото се казва:

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Вие говорите за вашите ядрени възможности, но нашите са толкова внушителни и мощни, че се моля на Бог никога да не бъдат използвани.

Преди час президентът Тръмп направи изявление.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Много неща може да се случат и пред нас все още остават големи възможности. Вярвам, че това е огромна крачка назад за Северна Корея и за света.

Тръмп предупреди, че американските сили са в готовност при нужда и интересите на страната няма да бъдат застрашени. По-рано в писмото си до Ким Чен - ун американският президент обаче споделя усещането, че между двамата е започвал да се очертава чудесен диалог и изразява надежда някой ден двамата да се срещнат. Според източник от Белия дом, последната капка за решението са били коментарите по адрес на вицепрезидента Майк Пенс, който каза, че Сверна Корея може да свърши като Либия. Пхенян определи думите като глупави и предупреди, че има два варианта - или среща, или ядрен конфликт. В Сеул президентът Мун дже ин незабавно свика министри и съветниците си по сигурността.


;

Междувременно Пхенян обяви, че е взривил тунелите за изпитания на ядрения си полигон Пунгери. На място се намира група чуждестранни репортери, които потвърдиха, че са видели голяма експлозия. Унищожаването на комплекса се приемаше като стъпка към подобряването на отношенията със Запада и Сеул. Но според учени, тунелите вече са били полуразрушени и неизползваеми след последния ядрен опит през септември 2017.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция ще продължи да укрепва отношенията с ЕС,  заяви Ердоган
Турция ще продължи да укрепва отношенията с ЕС, заяви Ердоган
Дончев: Време е да мислим за обща европейска политика за администрацията
Дончев: Време е да мислим за обща европейска политика за администрацията