Американският президент Доналд Тръмп обяви тази вечер, че вдига санкциите срещу Турция, защото се е ангажирала с постоянно спиране на бойните действия в Сирия. Той приветства други страни да помогнат за уреждане на конфликт. Изявлението беше направено часове след руско-турско споразумение за Северна Сирия, постигнато в Сочи. Съгласно договореното от обяд руски и сирийски части патрулират в пограничните райони, където в началото на октомври турската армия осъществи военна операция.

Вашингтон отменя санкциите срещу турските министерства на отбраната и енергетиката. В специално изявление Доналд Тръмп посочи, че Анкара не трябва да позволи възраждане на Ислямска държава, а спирането на турската офанзива би коствало изпращането на десетки хиляди американски войници. Тръмп обвини администрацията на Обама, че е оставила Асад на власт.

Руско-сирийските патрули в зоната на турската операция трябва да улеснят изтеглянето на кюрдските бойци, обяви Русия. Руска военна полиция вече е в Манбидж и Кобане. Москва заяви, че може да създане военна база край Кобане. След шест дни изтеглянето на кюрдите от зоната за сигурност на Анкара ще инспектират руско-турски патрули.

Генералният секретар на НАТО отказа да коментира руско-турското споразумение от Сочи, но определи прекратяването на огъня в Северна Сирия като основа за политическо решение на конфликта.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Трябва да продължим, да надграждаме над това положение и тогава ще имаме истинско политическо, договорето решение на конфликта в Сирия.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар увери, че страната му остава централен член на НАТО. Той не изключи Анкара да закупи американски ПВО комплекси Пейтрийт и изрази увереност, че различията с Вашингтон по програмата Еф 0 35 ще бъдат преодолени.

Хулуси Акар, министър на отбраната на Турция: Г-н Тръмп е много честен по този въпрос. Той се изказа в полза на правотата на Турция и демонстрира своята подкрепа, за което му благодарим.

Междувременно шефът на Пентагона Марк Еспър посети Ирак след като местните военни заявиха, че са дали разрешение за влизане на американски части, изтеглени от Северна Сирия, единствено като етап от завръщането им у дома.