НОВИНИ

Тръмп вдигна напрежението в НАТО заради бюджета за отбрана на страните от ЕС

В Брюксел започна двудневната среща на върха на НАТО. Българската делегация се води от президента Румен Радев. Разходите за отбрана са една от чувствителните теми, по която американският президент Доналд Тръмп вдигна напрежението още на път за Европа.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:08, 11.07.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Тръмп пристигна на Стария континент с категоричната позиция, че европейските партньори от НАТО трябва да увеличат разходите за отбрана. Иначе, по думите му, Америка няма повече да защитава европейските държави.

През 2014 г. Алиансът реши до 2024 г. всички държави членки да отделят по два процента от Брутния си вътрешен продукт (БВП) за сигурност. Засега само четири европейски държави се доближават до тази цел и това е повод за сериозни критики от страна на Вашингтон.

На прицела на Тръмп е най-вече Германия, която в момента отделя едва 1,24% от бюджета си за сигурност. В същото време САЩ харчи 3,5% от БВП за отбрана.

На закуска с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, в типичния си директен стил, Тръмп нарече Германия заложник на Русия, защото зависи енергийно от Москва. А в същото време ние трябва да я защитаваме именно от Русия, допълни той.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Германия е напълно контролирана от Русия, защото получават от 60 до 70 на сто от енергията си от Русия и от нов тръбопровод. Кажете дали това е редно, за мен не, мисля, че е много лошо за НАТО и не биваше да се случва.
;

Германският канцлер Меркел реагира с усмивка на предизвикателния тон на Тръмп. Тя обясни, че страната й постепенно увеличава разходите си за отбрана, както са се разбрали съюзниците. А по повод критиките за зависимост от Москва, Меркел отговори, че е преживяла времето, когато част от страната й е била под контролира на Съветския съюз.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Щастлива съм, че днес Германия е свободна и обединена, че можем да правим независима политика и да вземаме самостоятелни решения.

За сравнение, България в момента отделя 1,56% от БВП за сигурност. Пред БНТ президентът Румен Радев коментира, че държавният глава на САЩ е поискал не два, а четири процента от бюджета за отбрана. В този контекст, въпросите вече стават повече от отговорите, допълни Радев.

Добрата новина от срещата е, че по-късно днес или утре Македония ще получи покана за членство в Алианса, съобщи още държавният ни глава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без консенсус между Патриотите по спорния закон за горивата
Без консенсус между Патриотите по спорния закон за горивата
След разпореждане на премиера: Започна възстановяване на щетите от пороя в Мизия
След разпореждане на премиера: Започна възстановяване на щетите от пороя в Мизия