НОВИНИ

Тръмп въведе забраната мюсюлмани да влизат в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп въведе пълна забрана за прием на сирийски бежанци в страната, за неопределен период. С указ, който касае затягането на имиграционния режим, се спира и издаването на визи за гражданите на Сирия и още 6 мюсюлмански държави. Това е поредното предизборно обещание, което Тръмп изпълнява още в рамките на първата си седмица като президент.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:38, 28.01.2017 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
По света
тръмп въведе забраната мюсюлмани влизат сащ

Идеята за така наречения указ за "Защита на нацията от влизане на чуждестранни терористи в САЩ", беше сред най-скандалните елементи в предизборната кампания на Тръмп. След като по-рано тази седмица нареди строежа на оградата по границата с Мексико, късно снощи в Пентагона, Тръмп разпореди и затягане на имиграционния контрол.

Вашингтон спира за 4 месеца и федералната програма за прием на бежанци от страни, в които се водят войни. Това семейство е част от едва 18-те хиляди сирийци, успели да заминат отвъд Океана. Те обаче се страхуват за съдбата на семействата си.

Далал Алия, сирийска бежанка, живееща в Калифорния: Трябва да спася семейството. Всяка сутрин се будя, обаждам им се и се страхувам, че ще дойде ден, в който ще чуя, че съм загубила някой свой близък.
Бил Далати, сириец живеещ в Калифорния: Сега с тази забрана няма да мога да им помогна. Братята ми, братовчедите ми...всички те са още в Сирия. Бомбардират домовете им, нямат лекарства, нямат храна. Няма къде да отидат, а там ще умрат.

За срок от три месеца се забранява влизането на граждани на Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен. Изключение ще се прави само за официални представители на тези страни, както и за служители на междунарони организации. Хиляди хора излязоха на протести срещу указът на Доналд Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Факелно шествие в чест на кубинския национален герой Хосе Марти
Факелно шествие в чест на кубинския национален герой Хосе Марти
Нов изследователски кораб ще получи Институтът по океанология във Варна
Нов изследователски кораб ще получи Институтът по океанология във Варна