Доналд Тръмп заплаши, че ще изтегли Съединените щати от Световната търговска организация, ако тя не се „поправи“. От ръководството на организацията поясниха, че такова искане не е постъпвало при тях, а експерти предупредиха, че подобна стъпка е заплаха за търговските отношения в световен мащаб.

Доналд Тръмп държи шапка с надпис „Да направим фермерите ни отново велики“ - препратка към предизборния му слоган „Да направим Америка отново велика“
Доналд Тръмп държи шапка с надпис „Да направим фермерите ни отново велики“ - препратка към предизборния му слоган „Да направим Америка отново велика“ © БТА

В интервю за агенция „Блумбърг“ Доналд Тръмп каза, че ако Световната търговска организация не промени политиките си спрямо Вашингтон, той ще изтегли страната от организацията и че споразумението, с което тя е създадена, е възможно най-лошото.

Месец по-рано американският държавен глава поясни, че организацията се държи много лошо със страната му, при това от години. И още от думите на Тръмп по повод търговските отношения със Стария континент:

Европейският съюз е почти толкова лош, колкото Китай, само че по-малък.

Според експерти обаче, извеждандето на Вашингтон от СТО би имало много по-тежки последствия от войната с мита, която САЩ води срещу Китай, защото би означавало подкопаване на системата за световна търговия, създадена след Втората Световна война, при това с американска помощ.

Според служители на СТО, тя съвсем не третира Вашингтон зле.

Статистиката го доказва - от 54 жалби на САЩ, в тяхна полза са отсъдени 49 или 91%. А при 80 подадени срещу САЩ оплаквания, в 69 от случаите поне по една от възможните точки претенциите към американците са отхвърлени.