НОВИНИ

Тръмп залаши да изтегли САЩ от Световната търговска организация

Доналд Тръмп заплаши, че ще изтегли Съединените щати от Световната търговска организация, ако тя не се „поправи“. От ръководството на организацията поясниха, че такова искане не е постъпвало при тях, а експерти предупредиха, че подобна стъпка е заплаха за търговските отношения в световен мащаб.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:02, 31.08.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света
тръмп залаши изтегли сащ световната търговска организация

В интервю за агенция „Блумбърг“ Доналд Тръмп каза, че ако Световната търговска организация не промени политиките си спрямо Вашингтон, той ще изтегли страната от организацията и че споразумението, с което тя е създадена, е възможно най-лошото.

Месец по-рано американският държавен глава поясни, че организацията се държи много лошо със страната му, при това от години. И още от думите на Тръмп по повод търговските отношения със Стария континент:

Европейският съюз е почти толкова лош, колкото Китай, само че по-малък.

Според експерти обаче, извеждандето на Вашингтон от СТО би имало много по-тежки последствия от войната с мита, която САЩ води срещу Китай, защото би означавало подкопаване на системата за световна търговия, създадена след Втората Световна война, при това с американска помощ.

;

Според служители на СТО, тя съвсем не третира Вашингтон зле.

Статистиката го доказва - от 54 жалби на САЩ, в тяхна полза са отсъдени 49 или 91%. А при 80 подадени срещу САЩ оплаквания, в 69 от случаите поне по една от възможните точки претенциите към американците са отхвърлени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Петков: Оставката на тримата министри е акт на политическа отговорност
Румен Петков: Оставката на тримата министри е акт на политическа отговорност
Продължава разследването на мястото на автобусната катастрофа край Своге
Продължава разследването на мястото на автобусната катастрофа край Своге