НОВИНИ

Тръмп замина от Хавай за Япония - първия етап от негова обиколка в Източна Азия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отпътува днес от тихоокеанския щат Хавай за Япония - първия етап от негова дълга и деликатна обиколка в Източна Азия, която се очаква да премине под доминацията на севернокорейската ядрена заплаха, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
21:00, 04.11.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Президентският самолет Еър Форс 1 излетя от Хонолулу малко преди 7.30 ч. (19.30 ч. българско време) в посока Токио.
Япония е първи етап от обиколка на Тръмп в Източна Азия, която ще го отведе още в Южна Корея, Китай, Виетнам и Филипините. Тя ще е първата по рода си за него, откакто встъпи в длъжност като президент на САЩ през януари.

Основна тема на разговорите на Тръмп в Япония, Южна Корея и Китай - трите регионални сили - неминуемо ще бъде заплахата от Северна Корея. Докато Япония и Южна Корея са основни съюзници на Съединените щати в Източна Азия, то Китай е единственият по-близък партньор на затворената комунистическа държава. Посещението в Китай, втората икономика в света след САЩ, ще бъде посветено също на деликатните двустранни отношения между двете глобални сили в политически и икономически план.

Във Филипините президентът на САЩ ще участва в срещата на върха на източноазиатските държави с регионалните сили - Китай, Русия, Япония, Южна Корея и Австралия. Накрая Тръмп ще отиде във Виетнам на срещата на високо равнище на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж от София почиства доброволно гробните места на известни българи
Мъж от София почиства доброволно гробните места на известни българи
7-ми сме в Евросъюза по брой на собствени жилища
7-ми сме в Евросъюза по брой на собствени жилища