Президентът Доналд Тръмп заплаши да извади Съединените щати от Световната търговска организация, ако тя не подобри работата си. В интервю за агенция "Блумбърг" Тръмп засегна и въпроса за търговските отношения с Европейския съюз и Китай.

Президентът Доналд Тръмп заплаши да извади САЩ от Световната търговска организация, ако тя не подобри работата си. В интервю за агенция "Блумбърг" Тръмп засегна и въпроса за търговските отношения с ЕС и Китай.

Световната търговска организация от дълги години "се държи лошо" със САЩ и трябва да промени политиката си. В противен случай САЩ ще се изтеглят от организацията. Това предупреди в интервю за агенция "Блумбърг" американският президент Доналд Тръмп. Още през април той заяви чрез Туитър, че базираната в Женева организация дава преференции на Китай.

Същевременно президентът на САЩ даде заявка, че е готов допълнително да ожесточи търговската война с Пекин. На свои сътрудници Тръмп е казал, че може да наложи 25-процентни мита върху нови китайски стоки за 200 милиарда долара, щом приключи срока за публично обсъждане на този план следващата седмица. Белият дом обаче отказва коментар на тази информация. Срокът за обществено обсъждане на предложението приключва на 6 септември. Двете най-големи световни икономики вече си наложиха взаимно мита върху стоки за десетки милиарди долара.

В същото интервю Доналд Тръмп коментира и търговските отношения с Европа. По думите му, предложението на ЕС да се откаже от мита върху вноса на американски автомобили не е достатъчно. Европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом заяви вчера, че Брюксел е готов да включи автомобилостроенето в евентуално търговско споразумение с Вашингтон, за да се сложи край на сегашния търговски конфликт.

© БТА / AP Photo / Evan Vucci