НОВИНИ

Тръмп заплаши да наложи допълнително мита на стоки от Китай за 200 млрд. долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши снощи, че ще наложи допълнително мита от 10 на сто на вносни стоки от Китай за 200 милиарда долара, след като Китай обяви мита върху американски стоки за 50 милиарда долара в отговор на първите наложени от САЩ мита, предадоха АФП и Ройтерс. Китайското правителство определи днес като изнудване заплахите на американския президент и предупреди, че ще вземе ответни мерки, предадоха световните агенции.

bnt avatar logo
от БТА
10:29, 19.06.2018
Чете се за: 01:15 мин.
По света
тръмп заплаши наложи допълнително мита стоки китай 200 млрд долара

Тръмп заплаши снощи, че ще наложи допълнителни мита от 10 на сто на китайски вносни стоки за 200 милиарда долара, след като Китай обяви мита върху американски стоки през уикенда. Американският президент нареди на постоянния търговски представител на САЩ да подготви нови мита върху китайски стоки, което изостри спора за политиката на Пекин в областта на технологиите. Инвеститорите и компаниите се опасяват, че това ще забави свободната търговия и икономическия растеж, отбелязва Асошиейтед прес.

;

Тази практика на краен натиск и изнудване се отклонява от консенсуса, постигнат от двете страни чрез много преговори, а също така разочарова международната общност, се посочва в изявлението на ведомството.

Министерството заяви, че Пекин ще отговори с "количествени" и "качествени" мерки, ако САЩ публикуват допълнителен списък за обмитяване на китайски стоки, като обвини Вашингтон, че започва търговска война, допълва Ройтерс.

В събота Пекин обяви, че налага мита от 25 процента на вносни стоки от САЩ на стойност 34 милиарда долара, включително соя и говеждо, като приложението им влиза в сила от 6 юли. Стъпката е предприета в отговор на повишаването на американските мита върху подобно количество китайски стоки.

;

Пекин също така съобщи, че отменя споразуменията с Вашингтон за намаляване на китайския търговски излишък със САЩ, купувайки повече американски селскостопански стоки, природен газ и други продукти.

САЩ и Китай имат най-мащабните търговски отношения в света, но официалните връзки са изключително обтегнати заради недоволството, че китайската тактика за промишлено развитие нарушава ангажиментите, свързани със свободната търговия и вреди на американските компании.
Европа, Япония и други търговски партньори на Китай също имат такива оплаквания, но Тръмп е необичайно прям в обвиненията към Пекин и в заплахите да създаде пречки при осъществяването на такъв голям обем износ

;

Президентът Тръмп е обещал на ръководителя на технологичния гигант „Епъл“ Тим Кук, че сглобяваните в Китай айфони ще бъдат освободени от митата върху китайските стоки, съобщава в. Ню Йорк таймс", цитиран от Ройтерс.

Според изданието Тим Кук е посетил Белия дом миналия месец, за да обясни на президента отрицателните ефекти от неговата търговска политика върху дейността на компанията в Китай.

„Епъл“ и Белият дом не са коментирали новината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Според КНСБ вносът на сезонни работници е безконтролен
Според КНСБ вносът на сезонни работници е безконтролен
Бежанската вълна - начини за употреба
Бежанската вълна - начини за употреба