НОВИНИ

Тръмп заплаши да спре държавните пари за здравни застраховки

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да прекрати държавните плащания за здравни застраховки, ако Конгресът не приеме новия законопроект за здравеопазването и не се откаже от здравната реформа на предшественика му Барак Обама, станала известна като „Обамакеър”, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:15, 30.07.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света
тръмп заплаши спре държавните пари здравни застраховки

С публикация в Туитър той заяви: „Ако новият законопроект за здравеопазването не бъде приет бързо, плащанията ще приключат съвсем скоро!”


; ;

Постът на Тръмп изглежда се отнася до идеята за споделяне на разходите от около 8 милиарда щатски долара, които федералното правителство плаща на застрахователите, за да намалят цената на здравното осигуряване на американците с ниски доходи. Той заплашва и с прекратяване на вноската за членовете на Конгреса и техните щабове.

В отговор на заплаха, демократът и лидер на Сената Чък Шумър каза, че ако президентът направи такова нещо, " застрахователните премии ще се увеличат и здравните грижи ще бъдат по-скъпи за милиони американци".

"Президентът трябва да спре да играе на политика с живота и здравето на хората и най-накрая да започне да действа като президент", каза той в изявление.

По-късно държавният глава призова републиканците от Сената да се опитат отново да гласуват за документа преди августовската ваканция.

„Обамакеър” предвиждаше дотиране на здравното обслужване на социално слабите, а всички граждани бяха задължени да си купят медицинска застраховка. Законът беше приет през 2010 г. с гласовете на демократите, които тогава имаха мнозинство в Конгреса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пхенян обеща сериозен отговор при още санкции от САЩ
Пхенян обеща сериозен отговор при още санкции от САЩ
Микробуси без шофьори в Талин по повод естонското председателство на ЕС
Микробуси без шофьори в Талин по повод естонското председателство на ЕС