Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще въведе мита от 20 процента за внос на европейски автомобили, ако не бъдат премахнати търговските бариери за американски компании в ЕС. Това съобщи самият той в профила си в туитър. Преди месец администрацията на президента започна разследване дали вноса на чужди автомобили представлява опасност за националната сигурност, напомня Ройтерс.

Заради митата и търговските пречки, които Европейският съюз отдавна е наложил на САЩ, великите им компании и работници, ако скоро не ги премахнат, ще им наложим 20 процента мито на всичките им автомобили, които внасят в САЩ. Сглобявайте ги тук!“, написа американският президент в социалната мрежа туитър.

Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос заяви, че Министерството на търговията планира да приключи разследването за влиянието на вноса на автомобили върху националната сигурност към края на юли или началото на август.

Ответните митнически мерки на ЕС срещу САЩ вече са в сила

Ответните митнически мерки на ЕС срещу САЩ вече са в сила

От днес влизат в сила ответните митнически мерки на ЕС по отношение на някои американски стоки като дънки, бърбън. Тези мерки са в отговор на митата о...

Юнкер: Митата на САЩ срещу ЕС  противоречат на цялата логика и история

Юнкер: Митата на САЩ срещу ЕС противоречат на цялата логика и история

Митата, наложени на Европейския съюз от президента на САЩ Доналд Тръмп, противоречат на цялата логика и история и ЕС ще направи каквото е необходимо,...

От днес влизат в сила ответните митнически мерки на ЕС по отношение на някои американски стоки като дънки, бърбън, фъстъчено масло и мотоциклети „Харли Дейвидсън“. Тези мерки са в отговор на митата от 25 процента върху стоманата и 10 процента върху алуминия, наложени от САЩ на повечето страни в света.

Съюзниците се намират в най-голямата криза на отношенията. За останалите големи икономически сили като Пекин и Москва, случващото се трябва да прилича на самоунищожение.

Сериозна криза в транслатлантическите отношения

Сериозна криза в транслатлантическите отношения

Срещата на лидерите от седемте страни с най-развита икономика в света, която се проведе през почивните дни в Канада, завърши с взаимни обвинения. Верб...

Търговската война между САЩ и ЕС ще повиши цената на вносните американски стоки, прогнозират от Съюза на икономистите. Според тях митническият конфликт няма да ощети българската икономика, дори напротив - може да извлече ползи.

Търговска война между САЩ и ЕС няма да се отрази на българската икономика

Търговска война между САЩ и ЕС няма да се отрази на българската икономика

Търговската война между САЩ и ЕС ще повиши цената на вносните американски стоки, прогнозират от Съюза на икономистите. Според тях митническият конфлик...