НОВИНИ

Троен e ръстът на продадения дълг за първата половина на годината

Банките усилено чистят портфейлите си от лоши дългове. Това е причината да бъде отчетен ръст на продадените дългове от началото на годината. Това каза Райна Миткова - председател на Асоциацията на колекторските фирми.

троен ръстът продадения дълг първата половина годината
bnt avatar logo
от БНТ
10:39, 31.08.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

С близо 40% расте средният дълг на физическите лица. Ако досега дълговете са били към доставчици, то сега са свързани с банките.

Половината от клиентите на колекторите у нас са банките. Следват телекоми и доставчици на услуги.

Раздвижване има в застрахователния сектор - седем на сто от общите задължения, дадени на колектори, срещу процент-два досега.

С 1/5 е ръстът при пазара на междуфирмената задлъжнялост. При обем от 74 млн. лв. за първата половина на 2015 г., сега са 89 млн.лв.

ITсекторът, фармацията и социалните услуги, както и сферата на пречистване на вода, колекторите отчитат като добри. Негативен знак слагат на търговията на едро и на дребно, строителството и сухоземният транспорт. 245 компании са обявили несъстоятелност от началото на годината. Процедурата са започнали още 252 фирми.

Мъж до 30 години, който има основна цел да повиши качеството на живот и на сезонна работа - това е средният профил на длъжника. Той ползва предимно бързи кредити. А ниската му финансова култура е причина да не разбира условията, при които взема заем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията откри оранжерия за канабис в село Синьо бърдо
Полицията откри оранжерия за канабис в село Синьо бърдо
ГЕРБ ще приема закони, които да гарантират оптимална сигурност на границите ни
ГЕРБ ще приема закони, които да гарантират оптимална сигурност на границите ни