Предупреждение за тропическа буря беше издадено за северната част на Бахамските острови в момент, в който генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди за опасностите от промените в климата по време на посещението си в опустошените от урагана „Дориан“ острови.

© БГНЕС

Базираният в Маями Национален център за ураганите съобщи, че тропическа депресия се е формирала край Бахамските острови и тя се е превърнала в тропическа буря. Местни метеоролози казаха, че островите Голяма Бахама и Арако, които бяха най-тежко засегнати от „Дориан“, са на пътя на приближаващата се нова стихия. В момента вятърът достига до 100 км/ч и се очакват проливни дъждове, които могат да предизвикат още наводнения на пострадалите острови. Бурята може да затрудни спасителните операции след урагана „Дориан“.

В Туитър, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш написа: „Дойдох на Бахамите да покажа своята солидарност с хората и да проуча начините, по които можем да им помогнем“. Гутериш заяви, че в някои райони 75% от сградите са били унищожени от урагана, който достигна най-високата пета степен. По думите на генералния секретар, „Дориан“ е още едно доказателство, че трябва да се вземат мерки срещу промените в климата

Властите на Бахамските острови ревизираха броя на жертвите на „Дориан“ – от 52 на 50, въпреки че има опасения, че тази цифра ще нарасне, след като спасителите успеят да проверят всички разрушени сгради. 1300 души все още се водят за безследно изчезнали.