На заключителна среща във Виена министрите по Европредседателствата на така наречената тройка Естония, България и Австрия обсъдиха днес свършеното за последната година и половина по стратегическите за Европа прироритети и предадоха щафетата на румънския си колега. Българският евроминистър Лилияна Павлова отчете значителния принос на страната ни за бъдещето на западните Балкани, охраната на външните граници и кохезионната политика.

Преди точно 18 месеца три държави - Естония България и Австрия - приеха програма за пет основни приоритета в рамките на последователните им европредседателствя, насочени основно към създаване на нови работни места и икономически растеж, миграция, кибер сигурност и енергетика.

Днес по инициатива на българския евроминистър Лиляна Павлова колегите ѝ от т.нар. „тройка“ отчетоха постигането на Синхроинзирано европейско законодатество по всички приоритети. Страната ни получи много висока оценка за свършеното по отношение на единния цифров пазар, социално равенство в отделните региони, миграцията и киберсигурността.

Лиляна Павлова, министър по Българското европредседатлство: Цялото това законодатество беше прието като пакет по време на Българското европредседателство, както и философията на това как по един по-добър начин да защитаваме външните граници. България като външна граница има изключителен интерес тази тема да бъде затворена и да бъде на принципа солидарност и отговорност, да бъде намерен този баланс
Гернот Блумел, федерален министър по европейските въпроси на Австрия: Австрия продължи работата по тази действително много важна тема, а също и по още един приоритет, с който ще се запомни Българското председателство - европерспектива и свързаност за всички страни от Западните Балкани. Сега е важно заедно да постигнем съгласие и по важния за всички нас въпрос за сигурността и правата на нашите граждани в Обединеното кралство след Брекзит, както и по финансовата рамка на Евросъюза след 2020 година.
Джордже Чамба - министър по европейските въпроси на Румъния: За Румъния от първостепенно значение ще бъде в тази рамка да бъде гарантирано продължаването на европейското финансиране чрез кохезионните фондове във всички сфери - социални и икономически .

Кохезионната политика трябва да продължи, за да бъде преодоляно различието между отделните региони в Европа, подчерта и Лияна Палова.

Това бе последната тройка държави членки , които председателстват Съвета на ЕС в рамките на настоящите състави на Еврокомисията и Европарламента.

© БТА