Издирването на оцелели под рухналия мост в Генуа не спира. Загиналите са 39, ранените - 16, от тях 9 са в тежко състояние. Вчера премиерът Джузепе Конте обяви извънредно положение за срок от 12 месеца в района около Генуа.

Спасителната операция не спира нито за миг. Екипите работят денонощно. След рухването на моста, все още има хора в неизвестност, но надеждата да бъдат открити оцелели става все по-малка. След отминаването на шока от рухването на моста, скръбта отстъпва пред гнева на италианците.

Франко: Ще видите, накрая ще излезе виновен инженерът, построил моста, който е мъртъв. Всичко останали ще отърват кожите. Правителството не може да направи нищо срещу компанията, която държи концесията на магистралата. Тя е твърде могъща.
Паола: Домът ми е на пътя непосредствено до моста. Плаче ми се. Не знаем какво ще стане с нас. Тях ги е грижа само за магистралата, а не тези над 600 души, които бяха евакуирани. А аз имам четиригодишно момченце!
© БТА / AP Photo / Nicola Marfisi

Правителството обяви деблокирането на 5 милиарда евро от националния фонд за извънредни ситуации. Властите обвиниха за трагедията компанията концесионер Аутостраде пер л`Италия, а премиерът Конте обяви, че процедурата по отнемането на концесията ѝ ще започне без да се чакат резултатите от разследването и призоваха мениджърите ѝ да подадат оставки. От компанията обаче отговориха, че са убедени, че могат да докажат, че са изпълнили задълженията си по концесията. Но мнозина в Италия са склонни да винят не само концесионера, а и управляващите през последните години, като твърдят, че пътищата не са били приоритет.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, инвестициите и средствата, отпускани за поддръжка на транспортната инфраструктура в Италия са намалели с 58% в периода между 2008 и 2015 година.