НОВИНИ

Търсенето на замърсителя на въздуха на Русе засега не дава резултат

Трябва да се разшири диапазонът на съединенията, които се засичат от лабораториите на екоинспекцията, за да бъде доказан замърсителят на въздуха на Русе, смятат екоексперти. В момента всички вещества, които се контролират, не надвишават пределно допустимите концентрации. Другият проблем е, че за въглеводородите норма няма – нито според европейското, нито според българското законодателство.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
20:00, 13.10.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

За да бъде установен замърсителят на въздуха на Русе в града от Варна пристигна още една мобилна лаборатория. Така от 20 дни към компонентите, които се следят, бяха прибавени още два.

Емил Неделчев - главен експерт от отдел „Контрол на качеството на атмосферния въздух"
„Разширението към тях са апарат за въглеводороди, който мери метанови и неметанови въглеводороди, и апарат за амоняк. Няма превишение, което да бъде притеснително за населението, над нормата няма превишение.”

Междувременно с апарат „газмет” от Хасково в продължение на седмица са правени проби за други 25 съединения. Отклонения не са установени. Няколко от резултатите обаче са оставени без коментар поради липса на норма.

Замервания са правени и с преносим газхроматограф. Докато са вземани проби при завод „Монтюпе“ се е усещала неприятна миризма. Анализът е показал наличие на производни на бензена, следи от фенол и амини. Предстоят количествени измервания на определени показатели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спешна помощ призна грешка, заради която почина мъж
Спешна помощ призна грешка, заради която почина мъж
Боб Дилън с Нобелова награда за литература
Боб Дилън с Нобелова награда за литература