Дни преди един от най-светлите празници Рождество Христово ви срещаме с албанеца Лео Кадели. Само за няколко месеца той се превърна в символ на добротата и съпричастността със своята готовност да помогне на всеки, който е изпаднал в беда. За да може да помага на колкото се може повече хора, Лео създава фейсбук групата "Приятели, помагайте", която вече има над 11 хиляди последователи. За доброто, което не се случва само по празниците, разказват Владимир Христовски и операторът Иван Ганчовски.

Кнежа Кюстендил

36-годишният Лео Кадели израства в 7-членно семейство в Албания. Споделя, че живеели бедно. Това става и причина да тръгне по света, за да намери своето място. След като се установява в България, Лео започва бизнес с автомобили, но винаги намира време да направи някому добро. Първата жена, на която помага, е баба Недка от Кюстендил. 83-годишната жена е останала сама, след като синът ѝ е починал. Заедно с още доброволци, Лео украсява дома ѝ за Коледа.

Лео Кадели: "Това ме прави най-щастлив да помогна на хората. Винаги съм помагал, но не съм го взимал толкова, не присърце, толкова професионално, както го правя в последно време."

Като едно от най-големите си постижения Лео определя спасителната мисия в Кнежа, където в рамките на 48 часа заедно с доброволци успяват да възстановят изгорялата къща на 10-членно семейство.

Лео Кадели: "Сложихме гипскартон. Сложихме вода. Тази къща вътре нямаше вода. 21 век да стоиш с 5 деца, 11-членно семейство и да нямат вода вътре."

Освен обновени стаи, фамилията получи храна, мебели и техника, които бяха дарени от хора от цяла България. Лео обръща сериозно внимание и на отчетността. Той държи всичко да е прозрачно и затова всеки даден лев и поет случай се заснема и публикува в групата. Обяснява още, че всеки сигнал се проверява от един от 70-те координатора на място, и след като се уверят, че човекът наистина има нужда от помощ, се предприемат действия. По този начин той успява да изпълни завета на родителите си. Казва, че доброто е заразно, и споделя, че помощ вече идва и от Великобритания, Германия и Испания. Оттам изпратили подаръци, които ще бъдат раздадени на възрастни хора и деца, настанени в институциите. В последните дни украсили и детските отделения на няколко окръжни болници. А в навечерието на едни от най-светлите празници когато всички се събират заедно, Лео и доброволците ще бъдат до онези, които са сами и са изпаднали в беда, защото добро не се случва само по празници и не е за ден.

Вижте повече за кампанията Търси Доброто