Започна кампанията „Най-добър млад шофьор на България“ на Съюза на българските автомобилисти. Подобно състезаниe се провежда за първи път, а неговата цел е да допринесе за безопасността на движението. За изминалата година по пътищата в страната са загинали 682-ма, което е по -малко спрямо предходната, но все още сме първенци в черната статистика. Кампанията е насочена към младите шофьори, защото тяхната добра подготовката може да изиграе роля за намаляване на пътнотранспортните произшествия, заяви шефът на „Пътна полиция“ Бойко Рановски, който подкрепи инициативата.

Кампанията е състезание с обучителна цел. В него могат да участват всички шофьори до 26 години, които нямат нарушения по пътя. Първият етап е онлайн тест, който вече е активен на страницата „младшофьор.бг“.

Комисар Бойко Рановски, „Пътна полиция“: Голяма част от произшествията стават с участие на млади водачи, трябва те самите да си проверят знанията и уменията, дали са достатъчно добре подготвени за участие в пътното движение, защото един неподготвен млад водач е опасен както за себе си, така и за останалите.

Основна причината за катастрофите са навлизането в насрещното, употребата на алкохол и най-вече превишената скорост.

Комисар Бойко Рановски, „Пътна полиция“: Закупени са нови 28 камери, предстои всеки момент да бъдат пуснати в експлоатация, имаме сключен договор за изграждане на система за средана скорост на територията на област Пловдив, и предвиждаме пред следващата година да заложим на изграждането на подобни системи за средна скорост.

Средна скорост се изчислява с входни и изходни точки на даден участък. Там се поставят камери, които следят за колко време един автомобил изминава участъка. Ако преминеш за по-кратко време от изчисленото според ограничението, получаваш санкция. Мястото където ще се засича средната скорост в района на Пловдив, е избрано заради големия брой катастрофи. Съорганизаторите от академията за усъвършенстване на шофирането искат да научат младите шофьори да карат без рискове и според възможностите си.

Комисар Бойко Рановски, „Пътна полиция“: Всеки един от нас, бидейки млад човек, неразумен, всички сме карали бързо и последното което ще кажа на хората е карайте с 30, но в някои моменти може скорост от 200 + да е безопасна, както знаете по немските аутобани няма ограничения, следващият момент една скорост от 80 км. също може да е опасна, така, че всичко е въпрос на преценка.

Най- добрите 30 участници ще мерят сили в състезание на пистата в с. Калояново на 12 май.