НОВИНИ

Търсят младежи за работа в строителството в Германия

30 свободни места за начинаещи строители в Германия, обяви Агенцията по заетостта. Минималната заплата е 818 евро месечно, а срокът на наемане три години и половина. Програмата е отворена само за млади хора, които ще бъдат лично подбрани от германски фирми у нас.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:02, 19.06.2016
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Само още 12 дни, младежи и девойки, могат да кандидатстват за германската програма "Работата на моят живот". Свободните места са за пътни строители, строители и дърводелци. Работодател са малки германски компании.

Славка Радева, Агенция по заетостта: Много строителни предприятия в Германия проявяват интерес към нашите младежи, миналата година заминаха 25 момчета и момичета в региона на Тюрингия и Хесен. Научавайки тази професия, научавайки отлично немски език, те имат шанс да продължат да следват в Германия строително инженерство.

Общият брой на обявените места за цялата година по програмата са 200, но едва 30 са останали свободни. За тях могат да кандидатстват младежи на възраст между 18 и 27 години, които имат минимум средно образование, максимум - висше степен бакалавър. Задължително условие е те да са граждани на ЕС, както и да не са живели в Германия през последните три месеца.

Програмата финансира курс по немски в България и после в Германия, транспорт до страната и обратно, както и два билета за отиване и връщане през годината. Пари се отпускат и за допълване на заплатата, така че минималната да е 818 евро на месец.

Славка Радева, Агенция по заетостта: С възнаграждението, което получават, те ще заплащат квартирата си, но от опита, който имаме вече три години от програмата "Работата на моят живот" виждаме, че тази сума е достатъчна за нормалното ежедневие на младите хора.

Досега са пътували над 200 човека по програмата. Въпреки че става въпрос за тежък труд, от Агенцията по заетостта позволяват и момичета да се кандидатират за свободните места. След като бъдат подбрани по документи, кандидатите ще имат интервю по скайп с бъдещите си работодатели.

Славка Радева, Агенция по заетостта: Миналата година имахме и няколко момичета, които заминаха с групата, но естествено, това е физически труд и момичетата трябва да знаят, че когато например са пътни строители, ще трябва да носят ботуши за асфалт, това е тежък труд, иска се физика.

В случай, че младежите решат да се откажат от програмата, имат право да го направят по всяко време, но с предвиденото по договор предизвестие. Неустойки не се дължат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британският елит купува килими от България
Британският елит купува килими от България
АБВ: Липсата на ясни кандидати за президент е в интерес на статуквото
АБВ: Липсата на ясни кандидати за президент е в интерес на статуквото