НОВИНИ

Търсят съдействие за купуване на уреди за раздвижване в България

Д-р Анелия Хорварт, българка, която от 28 години живее в Австрия, се е заела с нелеката задача да осигури за хората с двигателни увреждания у нас възможност за рехабилитация с локомат – роботизирана терапия, която възстановява ставите и мускулите. В момента нуждаещите се са принудени да търсят центрове за лечение в чужбина. Във Варна д-р Хорварт представи организираната от нея благотворителна кампанията “Локомат за България”.

bnt avatar logo
от БНТ
07:54, 04.07.2018
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Анелия Хорварт се срещна с родители на деца с увреждания от Варна, за да им представи възможностите на роботизираната терапия, която в голяма степен възстановява движенията при хора с неврологични заболявания.

д-р Анелия Хорварт: “Виждам значението на локомата, не само като уред за лечение и рехабилитация, но също като диагностичен уред, който само с една сесия от 10-15 минути може да свали статуса на детето и да определи кои стави са за операция, кои стават само за шини, така че да се намалят оперативните интервенции при децата”.

Според различни научни изследвания, с локоматната терапия пациентите могат да възстановят движенията си между 30 и 50 %, а това подобрява качеството им на живот.

д-р Анелия Хорварт: “Да станат независими, да могат сами да се хранят, да отидат до тоалетната, да излязат с приятели навън. Има хора, които с малки прохождания могат отново да са пълноценни”.

У нас проблемът с рехабилитацията на хора с увреждания е сериозен.

д-р Анелия Хорварт: “Нямаме апаратура, с която да се работи с възрастни или с деца, които вече имат физически характеристики на възрастни. Това означава, че те на определена възраст са оставени на произвола на съдбата."

Апаратът струва 280 000 евро, като цената включва доставката на уреда и обучението на персонала. Само в Австрия има 28 локомата, като повечето клиники за рехабилитация разполагат с роботизираната апаратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юнкер пред БНТ: Благодаря, България! Благодаря!
Юнкер пред БНТ: Благодаря, България! Благодаря!
Защо се стигна до грешка в балообразуването в столичните гимназии?
Защо се стигна до грешка в балообразуването в столичните гимназии?