Къщата музей „Владимир Александрович" в свищовското село Горна Студена се нуждае от цялостен ремонт. Там през 1877 година е била разположена Главната квартира на руската Дунавска армия. След 110 години в селото се готвят за тържествата през сълзи.

Горна Студена, Свищов

Датата е 4 септември 1907 година. По идея на Стоян Заимов в Горна Студена е изграден Военноисторическият музей, който се намира в лятната двуетажна къща на търновския търговец Никола Минчев. На тържественото откриване присъства самият генерал Столетов. Преди това, през август 1877 година, там се установява и императорската квартира.

Елена Адамова - уредник в музея: „Цар Александър II, заедно с министри, офицери и цялата свита, се установява на квартира в тази къща и в продължение на три месеца вземали важни политически решения. Оттук се решава съдбата на войната."

Повече от столетие по-късно обаче уредникът Елена Адамова с тревога споделя, че от година на година състоянието на музея се влошава. Времето унищожава ценните експонати, сред които са оригинални оръжия и предмети, предоставени от руското командване.

Лорета Костадинова - кмет на с. Горна Студена: „По сградата трябва да се оправи дървената част - отпред балконът, да се поднови, за да придобие добър външен вид. Измазване на стените - там, където има петна от течовете."

За да се случи това, кметството търси финансиране от Министерството на културата и от община Свищов. Необходими са около 20 000 лева. Искат да облагородят и парка. Категорични са, че е тревожно паметник на културата с такова значение да бъде оставен да се руши. И хората не бива никога да забравят, че тук са загинали три хиляди руски войници и офицери.